Política
Una torre elèctrica d'alta tensió
Foto: Una torre elèctrica d'alta tensió | Eduardo Parra / Europa Press
Reforma del sistema elèctric

L'Estat proposa a Europa reduir la influència del gas per abaratir la factura elèctrica

Una torre elèctrica d'alta tensió
Foto: Una torre elèctrica d'alta tensió | Eduardo Parra / Europa Press

El govern espanyol plantejarà a la Comissió Europea una reforma del mercat elèctric que cerca reduir la incidència del gas en la fixació dels preus, tal com ha aprovat en el primer Consell de Ministres de l'any, celebrat el matí d'aquest 10 de gener.

Per què és important? Europa aborda una complicada reforma del mercat elèctric per evitar la volatilitat dels preus arran de la guerra a Ucraïna. L'actual sistema que fixa els preus de l'electricitat a Europa funciona de manera que el preu de totes les tecnologies com ara la hidràulica o la nuclear, el marca la més cara que es necessita per generar el mix elèctric; en aquests moments, ho és el gas. 

Al detall:

  • La proposta d'Espanya implica fomentar els contractes a llarg termini tant de producció d'energia renovable, nuclear i hidràulica com de generació de capacitat per a cicles combinats i emmagatzematge.
  • D'aquesta manera, disminuirien les energies que participen del mercat diari marginalista, reduint-ne el pes i així, es deixaria de pagar a preu de gas la producció d'altres energies més barates, com són les renovables. És una via perquè els productors deixin de tenir beneficis caiguts del cel.
  • L'executiu espanyol considera que el disseny actual no està preparat per afrontar els reptes del futur, el pes més gran que tenen les renovables ni la conjuntura derivada de la guerra d'Ucraïna.
  • Per això, vol modificar-lo i reduir el pes de la fixació de preus marginalista -en què el preu del mercat diari el determina la tecnologia més cara necessària per satisfer la demanda, que normalment és el gas.

A la pràctica: Segons el govern espanyol, aquesta proposta permetrà reduir gradualment el preu que paga el consumidor a mesura que augmenti el volum d'energia contractat a llarg termini. El mercat diari a curt termini conviurà amb els contractes a llarg termini, però aquests haurien de tenir més pes que ara per evitar l'impacte de la volatilitat dels mercats de matèries primeres.

Què diuen? 

  • En roda de premsa després de la reunió, la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha argumentat que cal modificar un model que està "pensat per la realitat de fa 30 anys". Ribera ha defensat que cal aportar "seguretat" i "certesa" i ha insistit que la seva és una solució "eficaç" i "compatible amb la realitat reguladora de tots els estats".
  • Fonts del Ministeri de Transició Ecològic consideren que és un model que és viable i factible arreu de la Unió Europea i que és prou àmplia i general per adaptar-se a les particularitats de cada país.

Què passa amb l'excepció ibèrica? L'executiu espanyol sol·licitarà a Brussel·les la pròrroga de l'excepció ibèrica almenys fins a finals de 2024 per permetre que la península mantingui el topall al preu del gas fins que s'apliquin els canvis estructurals; actualment està previst que caigui al maig d'aquest any.

  • Ribera ha explicat que fins ara la solució ibèrica ha suposat un estalvi de 4.500 milions d'euros, el que implicaria uns 150 euros per família de mitjana.

Previsions: El govern espanyol enviarà la proposta aquest mateix dimarts a Brussel·les, i fonts de l'executiu adverteixen que la reforma del mercat elèctric serà un "procés llarg". Espanya fa ara un primer pas amb l'enviament a la Comissió Europea, però encara s'ha de debatre amb la resta d'estats membres.