Política
Pere Aragonès al Congrés d'ERC
Foto: Pere Aragonès al Congrés d'ERC | ACN
Pressupostos

ERC justifica el Quart Cinturó: "decisió complexa" i "lliçó de responsabilitat"

Actualitzat: Dissabte, 28 de gener de 2023. 14:39
Temps de lectura: 2 minuts
Pere Aragonès al Congrés d'ERC
Foto: Pere Aragonès al Congrés d'ERC | ACN

La decisió d'ERC d'acceptar la B-40 ha marcat l'inici del 29è Congrés Nacional del partit. En aquest sentit, la portaveu republicana, Marta Vilalta, ha reivindicat que les "decisions complexes són pels valents".

Què han dit? En referència a l'aval d'Esquerra a la Ronda Nord del Vallès per salvar les negociacions pels pressupostos amb el PSC, Vilalta ha afirmat: "Les decisions estan reservades pels qui arrisquem, és una nova lliçó de responsabilitat, generositat i sentit de país".

  • Al seu torn, el president de la Generalitat i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha reclamat un "gran acord" que fixi el "quan i el com" per tornar a celebrar un referèndum.

Context: ERC ha donat el tret de sortida del seu 29è Congrés Nacional, aquest dissabte al matí a la Fira de Lleida. La cita arriba enmig de la negociació pels pressupostos, dos dies després que el Govern i el partit hagin acceptat -a contracor- la B-40 per apropar una entesa amb el PSC.

Què ha passat? En pujar a l'escenari, la militància republicana s'ha posat dempeus per rebre Aragonès al crit de "president".

  • El cap del Govern ha ovacionat i reivindicat les alcaldies d'Esquerra, i ha marcat la mirada cap al futur: "Estic convençut que al maig molta gent ens farà confiança per tenir una alcalde o alcaldessa republicana".
  • Uns minuts abans, el Congrés ha connectat en directe amb Rovira, exiliada a Suïssa, que prendrà la paraula a la tarda.
  • De fet, Vilalta ha tingut paraules d'agraïment per la "confiança i generositat" de la secretària general d'Esquerra. La portaveu ha denunciat la "venjança" de l'Estat contra Rovira.

En profunditat: Les bases d'ERC avalaran el full de ruta del partit, que insisteix en la via de la negociació amb l'Estat per resoldre el conflicte polític.

  • Al Congrés hi arriba una esmena viva, sobre experiències internacionals de referèndums. El text proposa mantenir el model de Montenegro -aposta per un 50% de participació i un 55% de suport al 'sí'-, però sense fer cap referència al país.