Política
Laura Borràs, al seu judici per presumpta corrupció
Foto: Laura Borràs, al seu judici per presumpta corrupció | Europa Press
Tribunals

Continua el judici a Borràs, que es declara indefensa pels pactes amb Fiscalia

Temps de lectura: 3 minuts
Laura Borràs, al seu judici per presumpta corrupció
Foto: Laura Borràs, al seu judici per presumpta corrupció | Europa Press

El judici a la presidenta de Junts, Laura Borràs, per presumpta corrupció segueix aquest dimarts 14 de febrer a partir de les 12 al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

¿Per què és important? La causa, per la qual el Parlament va cessar Borràs com a presidenta de la cambra, la jutja per presumptament fraccionar contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

Al detall:

  • El tribunal va convocar aquesta sessió extra, que inicialment no estava prevista, després que la defensa de Borràs demanés suspendre el judici per "indefensió" arran del pacte de la Fiscalia amb els altres dos acusats, Isaías H. i Andreu P.
  • L'advocat de Borràs, Gonzalo Boye, va explicar al tribunal que havia preparat la defensa de manera coordinada amb els altres dos acusats i que els acords  amb Fiscalia havien "obligat en 72 hores" a buscar noves proves.
  • En una entrevista aquest dissabte a Catalunya Ràdio recollida per Europa Press, ha explicat que sospita que Fiscalía ha tingut accés a l'estratègia de defensa. "No es pot vulnerar un dret així i pensar que continuarà sent un judici just", va dir.

Previsions: Aquest dimarts, la jornada seguirà amb més qüestions prèvies, que el tribunal resoldrà el dilluns 20, quan estava previst reprendre el judici abans de fixar aquesta sessió extra.

¿D'on venim?

  • En començar el judici divendres (al qual Borràs va assistir acompanyada per alguns centenars de persones), la defensa va titllar les altres dues parts de "coacusadores" pel seu pacte amb la Fiscalia. I va demanar al tribunal intervenir sempre en últim torn, com correspon a les defenses.
  • El president del tribunal, Jesús María Barrientos, va assegurar no tenir constància de l'acord i va rebutjar la petició de la defensa de Borràs, però va deixar la porta oberta a acceptar-la més endavant.
  • Els advocats de Borràs, Isabel Elbal i Gonzalo Boye, van avisar de la seva intenció de demanar una dispensa al col·legi de l'advocacia per poder saltar-se el secret professional i revelar converses amb els altres advocats de la causa.

Les possibles penes:

  • La Fiscalia demana per a Borràs una condemna de sis anys de presó, 21 d'inhabilitació i multa de 144.000 euros pels presumptes delictes continuats de prevaricació i falsedat documental.
  • L'acusació provisional (que pot canviar al final del judici) reclama per a Isaías H. sis anys de presó i tres per a Andreu P.
    • Isaías H. és el presumpte beneficiari dels contractes, i Andreu P. suposadament el va ajudar a preparar els pressupostos i factures que presentava a l'ILC.