Política
L'expresident del PP, Pablo Casado
Foto: L'expresident del PP, Pablo Casado | Joaquin Corchero / Europa Press
Català

Casado, sobre les seves declaracions del català a l'escola: "Ho tornaria a fer"

Temps de lectura: 3 minuts
L'expresident del PP, Pablo Casado
Foto: L'expresident del PP, Pablo Casado | Joaquin Corchero / Europa Press

L'expresident del PP, Pablo Casado, ha declarat avui al jutjat d'Instrucció número 29 de Barcelona per un delicte d'odi, injúries i calúmnies per les seves declaracions sobre el català a l'escola. 

Per què és important? Casado va llançar una greu acusació al professorat i va contribuir a fer més gran la polèmica provocada per la denúncia d'una família de Canet de Mar perquè l'escola impartís més classes en castellà. Tot plegat va derivar en diverses sentències judicials obligant diferents centres a garantir un 25% d'educació en castellà.

Què en sabem?

  • Casado ha admès aquest dilluns davant del jutge que no va contrastar les declaracions que va fer, però ha assegurat que "ho tornaria a dir".
  • Segons fonts presents a la Sala, l'expresident del PP ha declarat per una videoconferència i ha respost només a les preguntes del jutge i del seu advocat.

Què diu? Casado ha explicat que les informacions sobre el català a l'escola "les va treure dels mitjans de comunicació i, com que la Generalitat no es va querellar contra ells, les donava per bones".

  • El del PP ha assegurat que la seva intenció era "denunciar consignes d'ERC i Junts" i defensar la família de Canet de Mar, que, segons ha dit, era víctima de delictes d'odi per reclamar jurídicament que el seu fill tingués almenys un 25% de classes en castellà.
  • Ha reconegut que va dir aquestes paraules emparat per la inviolabilitat parlamentària en ser diputat, tot i que el jutge ho va negar i, en ser preguntat per si havia rebut un tracte diferent per aquestes declaracions, ha dit que sí.

D'on venim? El jutge va admetre a tràmit la querella que la Generalitat va presentar contra l'exdirigent del PP després que el Tribunal Suprem (TS) arxivés la investigació que tenia sobre el mateix cas.

  • En rebre aquesta nova querella de la Generalitat, els jutjats de Barcelona van plantejar enviar el cas als jutjats de La Coruña, on Casado va fer aquestes declaracions, però l'administració catalana ho va recórrer i finalment s'investigarà a Barcelona.
  • Casado havia de declarar el 30 de gener, però es va posposar perquè la citació va ser enviada a la seu del Partit Popular, on la formació va contestar que no tenia despatx i que no sabien com podien contactar amb ell.

Context: En un míting, el desembre de 2021, Casado va assegurar que els professors catalans tenien instruccions de no deixar anar al bany els nens que parlaven en castellà.

  • A més, l'expolític va arribar a afirmar que durant el pati hi ha nens que omplien de pedres les motxilles dels menors que parlaven castellà.
Categoria: Política