Política
La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs
Foto: La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs | Europa Press/ David Zorrakino
Cas Borràs

La Junta Electoral decideix retirar l'escó a Borràs

Temps de lectura: 2 minuts
La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs
Foto: La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs | Europa Press/ David Zorrakino

La  Junta Electoral Central (JEC) ha decidit ordenar la retirada de l'escó a la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, després de desestimar les al·legacions de la també líder de Junts per Catalunya (JxCat), segons ha avançat ABC.

Per què és important? La decisió de l'àrbitre electoral es produeix després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi condemnat Borràs a quatre anys i mig de presó i tretze d'inhabilitació per falsedat en document oficial i prevaricació, en una sentència que no és ferma i està recorreguda al Tribunal Suprem (TS).

Què esperar? La JEC ha pres la decisió en la reunió d'aquest dimecres i comunicarà demà a l'expresidenta de la cambra catalana que queda inhabilitada per seguir essent diputada. 

  • Si es repeteix el mateix procediment que el del cupaire Pau Juvillà, tant el Parlament com Borràs presentaran un recurs contenciós-administratiu a la Sala Tercera del Tribunal Suprem amb petició de mesures cautelars contra aquest ordre. Si no hi ha cap sorpresa, el Suprem rebutjarà aquestes cautelars i Borràs perdrà l'escó.
  • Els grups parlamentaris hauran de decidir com se la substitueix. Junts haurà de dir si vol que un altre membre del seu partit ocupi la presidència de la cambra catalana o no proposa nou candidat.

En detall: La JEC manté, doncs, la mateixa interpretació de la Llei Electoral amb què van retirar l'escó a l'expresident Quim Torra i a l'exdiputat de la CUP Pau Juvillà.

D'on venim? L'àrbitre electoral ha seguit els passos dels casos de l'exdiputat de la CUP Pau Juvilà i de l'expresident de la Generalitat Quim Torra i ha adoptat per retirar l'escó de Borràs sense esperar que hi hagi una sentència ferma. 

L'article, utilitzat en els casos de Juvillà i Torra, diu que "són inelegibles els condemnats per sentència, encara que no sigui ferma, per delictes de rebel·lió, de terrorisme, contra l'Administració Pública o contra les Institucions de l'Estat quan la mateixa hagi establert la pena d'inhabilitació per a l'exercici del dret de sufragi passiu o la d'inhabilitació absoluta o especial o de suspensió per a lloc de treball o càrrec públic".

Context: En el cas de Borràs, la condemna del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya la condemna a 13 anys d'inhabilitació per a empleada o càrrec públic electe o de funcions de govern o administració, a banda de la pena de quatre anys i mig de presó pel fraccionament de 18 contractes a favor d'un conegut seu quan presidia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) del 2013 al 2017.

Categoria: Política
Etiquetes: JEC Laura Borràs