Política
La presidenta del Parlament, Anna Erra
Foto: La presidenta del Parlament, Anna Erra | EFE
Parlament de Catalunya

La presidència d'Erra consolida la imposició del sector pragmàtic a Junts

Temps de lectura: 3 minuts
La presidenta del Parlament, Anna Erra
Foto: La presidenta del Parlament, Anna Erra | EFE

La presidència del Parlament d'Anna Erra consolida la imposició del sector pragmàtic dins de Junts, en detriment del sector octubrista i més pròxim a la presidenta de la formació, Laura Borràs.

Per què és important? El cercle més proper a Borràs cada cop està més desgastat dins i fora del partit, així sortint a flotació el moviment més conservador.

En profunditat: Junts està format per multitud de sensibilitats polítiques, però, en termes generals, està compost per dues grans ànimes que s'agrupen al voltant de les seves dues grans figures: el secretari general, Jordi Turull, i la presidenta, Laura Borràs.

  • En el darrer congrés de Junts a Argelers (Roselló), la militància va donar molt més suport a Jordi Turull (1854 vots) com a secretari general i a Anna Erra (1.791 vots) com a vicepresidenta, que no pas a Laura Borràs com a presidenta (1.776 vots). A més, entre els menys votats van ser-hi les apostes directes de Borràs, la vicepresidenta Aurora Madaula i el secretari d'organització, David Torrents, que van recollir 919 i 918 vots.
  • Aquesta divisió es va acabar de fer evident quan Junts va haver de votar si seguia o no dins del Govern. Va guanyar trencar l'executiu de coalició amb ERC, i les veus més pragmàtiques van protestar públicament per la decisió.
  • El judici que posteriorment va portar a Borràs al banc dels acusats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va desgastar molt la figura de la presidenta de Junts, i també del seu entorn. Personalitats com Xavier Trias i Artur Mas van prendre distància. 
  • Aquest desgast es va traduir en què Xavier Trias, exconvergent i figura molt moderada, fos escollit d'alcaldable a Barcelona i es convertís en guanyador de les eleccions. Durant tota la campanya electoral Borràs i Trias van donar-se espai.

A més: Que Jaume Giró, exconseller i del sector més moderat, volgués presentar candidatura per les eleccions generals, en contra de la candidata més pròxima a Carles Puigdemont, Míriam Nogueras, també és prou simptomàtic de la força que està prenent el sector pragmàtic.

El Parlament: La victòria d'Erra, molt propera a Jordi Turull i del corrent pragmàtic, com a presidenta del Parlament ha acabat de palesar la sobreposició d'aquest sector sobre l'altre.

  • Borràs, que havia resistit a deixar anar la presidència i que ha estat suspesa durant mesos, finalment ha cedit el relleu un cop s'ha vist privada del seu escó. La presidenta de Junts seguint en la seva línia més combativa podria haver promogut la seva companya i vicepresidenta segona del Parlament, Aurora Madaula, o haver reclamat deixar l'escó buit.
  • Però, sigui com sigui, ha preferit no entrar en disputes internes i deixar-ho en mans de l'executiva del partit, que ha decidit per l'exalcaldessa de Vic.