Política
Foto: Entrevista al número dos d'ERC al Senat, Ernest Maragall | Principal
Entrevista

Maragall reclama a Junts unitat per bastir un acord 'in extremis' a la Diputació

Temps de lectura: 4 minuts
Foto: Entrevista al número dos d'ERC al Senat, Ernest Maragall | Principal

Ernest Maragall, número dos d'Esquerra Republicana (ERC) al Senat, a més de cap de llista del partit a Barcelona, ha reclamat a Junts unitat a la Diputació de Barcelona per bastir un "acord de cooperació" i intentar seduir Tot x Terrassa (TxT) per governar l'ens supramunicipal. En al·lusions directes a les informacions que apunten a un moviment de dos diputats díscols de Junts que facilitarien una presidència del PSC, el líder republicà els ha instat a "explorar fins a l'últim minut" un acord ERC-Junts i TxT.

Context: Aquest dijous 13 de juliol es decideix en ple la presidència de la Diputació de Barcelona, després que el PSC hagi maniobrat a l'ajuntament de la capital catalana per assegurar-se l'alcaldia amb els vots dels Comuns i del PP. Amb aquest antecedent, els socialistes han segellat un pacte amb En Comú Podem a l'ens supramunicipal, i estarien a punt d'assegurar-se la presidència gràcies al vot extern del partit municipalista Tot x Terrassa i a dos diputats suposadament díscols de Junts.

  • L'independentisme només aconseguiria governar la diputació de la capital catalana si assegura que cap vot marxa cap a una investidura del candidat socialista i, a més, sedueix a última hora el diputat de TxT.

Ernest Maragall, Diputació Barcelona

Tots els escenaris estan oberts, i qualsevol pacte encara és possible. Aquesta incertesa segueix la línia del que es va viure a l'ajuntament de la capital catalana, que fins última hora no es va saber que Jaume Collboni, cap de llista del PSC, arrabassaria l'alcaldia a Xavier Trias, cap de llista de Junts, gràcies a una maniobra de despatxos amb el PP.

Encara hi ha possibilitats d'aconseguir un govern independentista a la Diputació? "Jo li preguntaria a Junts, i en particular als dos diputats (díscols) de Junts: per què no explorem fins a l'últim minut les possibilitats de fer un acord per fer una governació des de la cooperació independentista d'Esquerra-Junts i TxT?".

  • En aquest sentit, Maragall ha reblat que Esquerra ha insistit en aquesta suma de tres partits i ha argumentat: "S'ha d'aprofitar el precedent que hem creat Trias i jo mateix, que és un motlle per traslladar-ho a la Diputació". "Ja que s'han apropiat de l'Ajuntament de Barcelona, hi ha un element de responsabilitat per aconseguir la Diputació", ha sentenciat.

Eleccions generals

Maragall es presenta com a segon al Senat per Esquerra, després d'haver viscut en primera persona a Barcelona dues 'operacions' de les forces constitucionalistes perquè l'independentisme no aconsegueixi la batllia de la capital catalana. En aquest context el líder republicà vol impulsar i esperonar el vot d'esquerres i sobiranista per "defensar Catalunya" davant de l'auge de l'extrema dreta i per posar entre les cordes Pedro Sánchez i que hagi de cedir a les exigències d'ERC si vol ser investit un altre cop com a president.

Investiran Sánchez? "Si aquests blocs (PP-Vox i PSOE-Sumar) estan ajustats, hem de decantar cap a Catalunya i tenir la força necessària per exigir". Aprofundint en aquesta voluntat de fer decantar a l'esquerra la balança Maragall ha condicionat els vots republicans: "En funció d'un acord d'objectius, i una perspectiva explícita i explicada de què vol dir aquest acord".

Qüestionari 

Durant l'entrevista, aragall s'ha hagut de mullar en un seguit de preguntes amb punxa. En una d'elles ha sorprès a tothom quan no ha amagat la seva preferència política per Ada Colau, abans que per Carles Puigdemont: "Hi ha una presumpta proximitat que després tindria molta estona per criticar-li moltes coses".

D'altra banda, davant d'una dicotomia utòpica d'una república espanyola del PSOE o una Catalunya independent governada per una majoria absoluta convergent, Maragall ha respost sense dubtar: Catalunya, convergent, "perquè seria un Estat democràtic i hi hauria alternança i ràpidament guanyaria una força progressista".

  • Maragall ha hagut de decidir entre futbol o política, i s'ha decantat per ser, per fi, alcalde de Barcelona abans que el Barça aconsegueixi una Champions després de gairebé una dècada sense guanyar cap títol europeu. 
  • També ha escollit prendre un cafè amb Daniel Sirera, líder del PP i cervell de l'operació contra Trias, abans que amb Manuel Valls, artífex del pacte amb Colau i Collboni que va impedir-li ser alcalde de la capital catalana.

Categoria: Política