Política
Investidura

ERC sotmetrà a la militància el seu acord amb el PSOE per investir Sánchez

Actualitzat: Divendres, 28 de juliol de 2023. 22:28
Temps de lectura: 3 minuts

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) sotmetrà a la seva militància la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Els republicans han anunciat que organitzaran una consulta destinada a validar o refusar l'acord que el partit arribi amb el PSOE en el marc de les negociacions pel proper executiu.

Per què és important? La formació encapçalada per Gabriel Rufián a Madrid busca així blindar les accions de la formació, en un moment en què l'independentisme té la clau de la governabilitat a Espanya: mentre ERC parteix de la negociació, Junts assegura que no escoltarà cap altra oferta que l'amnistia per als líders del procés i un referèndum per a Catalunya.

En detall: La direcció dels republicans ha decidit "sotmetre a votació de la militància una eventual investidura espanyola", tal com han informat en un comunicat el vespre d'aquest divendres 28 de juliol. 

  • És a dir, si ambdós partits arriben a un acord i les bases l'avalen, els 7 diputats del partit al Congrés votaran per permetre la investidura de Sánchez, que dependrà del que facin la resta de partits.
  • Com que encara no hi ha acord, no ha transcendit la pregunta que els militants estaran cridats a respondre.

D'on venim? El mateix comunicat recorda que aquest va ser el mateix procediment que ERC va seguir amb la investidura de Pedro Sánchez el 2019. 

  • Llavors, la majoria de la militància va votar a favor de l'acord, que incloïa la represa de la taula de diàleg, entre altres aspectes. Així, els 13 diputats republicans als Congrés van permetre la investidura del candidat socialista.

Mentrestant: Abans de les eleccions del 23-J, Junts va proposar a Esquerra, durant el Debat de TV3, no investir cap president espanyol que no transfereixi les competències a Catalunya perquè es pugui celebrar un nou referèndum d'autodeterminació.

  • Un reclam que la cap de llista al Congrés ha ampliat, en una entrevista amb l'ACN, a la militància republicana: "Surti el que surti de les eleccions, o estem forts i anem desacomplexats, o estem fotuts. Si no hi ha resposta de la cúpula d'ERC, faig extensiva aquesta petició a les bases del partit", ha assegurat.

En xifres: Junts ha aconseguit set diputats per a la nova legislatura del Congrés dels Diputats, la mateixa representació que ERC, que ha perdut la meitat dels escons que tenia. 

  • A banda dels de Sumar, el PSOE necessita els 'sí' dels diputats d'EH Bildu, BNG, PNB, ERC i Junts per superar la majoria absoluta, de 176 escons, amb 179. També per aconseguir la majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra, després que l'escrutini del vot estranger hagi donat un escó més al PP i l'hi hagi tret al PSOE; l'abstenció de Junts o ERC no serà suficient.
Categoria: Política
Etiquetes: ERC Pedro Sánchez