Política
Investidura

Felip VI escull Feijóo per intentar la seva investidura abans que Sánchez

Actualitzat: Dimarts, 22 d'agost de 2023. 21:12
Temps de lectura: 4 minuts

Alberto Núñez Feijóo guanya a Pedro Sánchez la primera partida en la cursa cap a la presidència. Felip VI ha encarregat al líder del Partit Popular que intenti la seva investidura, tal com ha anunciat Francina Armengol, presidenta del Congrés dels Diputats, després que el monarca li hagi comunicat la decisió.

Per què és important? La decisió de Felip VI és històrica, ja que aquest ha estat el primer cop que ha hagut de decidir entre dos aspirants durant la ronda de contactes amb els partits prèvia a la investidura. I ha decidit apostar pel candidat de la dreta, que no té garantit però el suport del Congrés.

En resum: Armengol (PSOE) ha fet una breu declaració institucional com a presidenta de la cambra baixa després de visitar la Zarzuela, un cop el rei ha acabat la ronda de contactes amb els partits. Així ha anat:

  • Feijóo s'havia presentat al monarca amb el suport de 172 diputats i ha convençut al rei, a qui ha insistit que la seva "distància" de formar un govern "estaria tan sols a quatre diputats de la majoria absoluta". Així mateix, ha dit que "Sánchez està a la distància d'una amnistia, d'un referèndum d'independència i d'oficialitzar la desigualtat entre els espanyols", en referència a les exigències de Junts i ERC, potencials socis dels socialistes.
  • Per la seva banda, el líder del PSOE ha comunicat a Felip VI que creu que aconseguirà aplegar una majoria suficient per ser investit president. Ha explicat que parteix amb avantatge, ja que ell sí que està en condicions d'aconseguir la majoria absoluta, que de fet ja va reunir per investir Francina Armengol presidenta del Congrés. També ha donat per "fallit" un hipotètic intent de Feijóo de convertir-se en president del govern.

A la pràctica: Què suposa la decisió del monarca? Que Feijóo serà el primer a intentar-ho, però no té els suports necessaris garantits.

  • El candidat del PP no assolirà la majoria absoluta de 176 suports i fracassarà en primera volta. Dos dies després, se celebrarà una segona votació, on li caldrà majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra. Aquí, molt probablement, el bloc progressista imposarà la seva força de 178 escons i evitarà la investidura de Feijóo, sostingut per 172 diputats. 
  • Serà llavors quan Pedro Sánchez podrà intentar la seva investidura. Segons com vagin les negociacions, podria garantir-se 178 escons (superant la majoria absoluta) i ser investit president en primera votació, o bé aplegar més 'sí' que 'no' en segona volta.
  • Si el candidat socialista fracassa i no s'investeix cap president en dos mesos des de l'intent de Feijóo, es dissoldran les Corts de forma automàtica i Espanya tornarà a repetir eleccions, que si els darrers comicis han caigut en estiu, aquests caurien per les festes de Nadal.

En xifres: Aquests són els suports que poden rebre tant Núñez Feijóo (PP) com Pedro Sánchez (PSOE).

  • Núñez Feijóo té un suport potencial de 172 diputats: PP (137), Vox (33), CC (1) i UPN (1). Insuficients per a una majoria absoluta i per una de simple si tots els partits del bloc progressista voten en contra.
  • Pedro Sánchez podria rebre 178 paperetes a favor: PSOE (121), Sumar (31), ERC (7), Junts (7), EH Bildu (6), PNB (5) i BNG (1). En cas de no assolir la majoria absoluta en primera volta perquè algun partit com Junts s'abstingués, podria intentar prosperar en segona votació en convèncer la diputada de Coalició Canària, que no ha acabat de tancar la porta del tot a negociar amb el socialista,

A partir d'ara: Armengol contactarà amb Núñez Feijóo per quedar entesos en una data per engegar la seva sessió d'investidura, que probablement sigui la primera setmana de setembre.