Societat
Detingut a Girona un gihadista
Foto: Detingut a Girona un gihadista | Guàrdia Civil i Policia Nacional
Terrorisme

L'FBI col·labora en la detenció a Girona d'un gihadista que volia atemptar

Temps de lectura: 2 minuts
Detingut a Girona un gihadista
Foto: Detingut a Girona un gihadista | Guàrdia Civil i Policia Nacional

La policia ha detingut un home que s'havia radicalitzat en el gihadisme i que planejava cometre un atemptat a Benidorm o contra membres del govern espanyol. Ha ingressat a presó provisional després d'una investigació en què ha participat l'FBI.

Per què és important? És la primera detenció coneguda després de l'atac gihadista a Algesires aquesta setmana. No guarden relació, però tot plegat demostra la necessitat de les tasques de prevenció dels cossos policials per evitar nous assassinats.

En profunditat: El jutjat central d'instrucció 2 de Madrid, amb seu a l'Audiència Nacional, ha acordat presó sense fiança per a Fath Allah Benhachem Grarrass, detingut a Girona per terrorisme gihadista.

  • La Policia Nacional i la Guàrdia Civil van arrestar el sospitós dimecres 25 de gener a la tarda al barri de Santa Eugènia i ha passat aquest divendres 27 a disposició judicial, apunta Europa Press.
  • En una nota conjunta dels dos cossos policials s'indica que l'operació ha comptat amb la col·laboració del servei policial FBI dels Estats Units. Destaquen que la col·laboració dels serveis d'intel·ligència americans han estat "imprescindibles" per identificar i neutralitzar l'individu.
  • El detingut és d'origen marroquí, és nascut a la localitat de Taourirt i té nacionalitat espanyola, i que estava en un procés avançat de radicalització gihadista. Comptava, afegeixen els dos cossos, amb un perfil "de gran violència i agressivitat".
  • Sempre segons el relat policial, el detingut mantenia perfils actius en diferents plataformes de xarxes socials i accedia a l'anomenada Web Fosca per "afavorir els seus propòsits terroristes". Feia servir internet per mostrar suport actiu a DAESH, obtenir manuals d'armes i explosius i adquirir armes.
  • L'operatiu policial també ha pogut comprovar que el detingut "visionava l'execució d'atemptats gihadistes a Europa". Segons el comunicat, el mateix dia de la detenció havia fet cerques sobre com dur a terme apunyalaments i sobre atemptats fets amb armes blanques.
  • Els investigadors van constatar que "havia expressat el seu interès a adquirir armes per a la comissió d'un potencial atemptat a les platges de la localitat de Benidorm (Alacant)", recull EFE.

Per acabar: La causa està sota secret de sumari.

A més: Els Mossos d'Esquadra incrementaran la vigilància en esglésies catòliques després de l'assassinat aquest dimecres d'un religiós  en una església d'Algesires (Cadis).