Societat
Manifestació pel Dia del Treballador a Barcelona l'1 de maig del 2022
Foto: Manifestació pel Dia del Treballador a Barcelona l'1 de maig del 2022 | ACN
Dia del treballador

Els treballadors tornen als carrers per l'augment de sous: què esperar d'aquest 1 de maig

Temps de lectura: 3 minuts
Manifestació pel Dia del Treballador a Barcelona l'1 de maig del 2022
Foto: Manifestació pel Dia del Treballador a Barcelona l'1 de maig del 2022 | ACN

Els sindicats tornen al carrer aquest 1 de maig amb manifestacions arreu del país per reclamar el pretès augment dels salaris pel qual encara no hi ha cap acord.

Per què és important? La jornada de celebració més important del moviment obrer mundial, instaurada per reivindicar la jornada de vuit hores, centrarà les reivindicacions a Catalunya a exigir que els sous s'adeqüin a la inflació.

Context: Un any després de l'entrada en vigor de la reforma laboral de la ministra de Treball Yolanda Díaz, una de les qüestions pendents de tancar en l'àmbit laboral és el pacte per l'increment salarial de referència que negocien sindicats i patronal. CCOO i UGT reclamen augmentar els salaris dels treballadors per contrarestar la inflació dels darrers mesos.

Què esperar? El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, així com el de CCOO, Javier Pacheco, confien que la jornada sigui un èxit, un exercici de múscul capaç de traslladar tota la pressió a la CEOE. De fet, denunciaran que la patronal està "marejant" els agents socials des de fa més d'un any, i amenaçaran amb convocar noves mobilitzacions si aquesta no té efecte.

  • L'any 2022, unes 2.200 persones segons la Guàrdia Urbana i 8.000 segons els sindicats van protestar pels carrers de Barcelona.

Visió global: A més d'assenyalar la patronal per "bloquejar" les negociacions, les organitzacions encaren l'1 de maig com una jornada de celebració dels "drets recuperats" i de les "reformes estructurals" aconseguides com la laboral o de les pensions, i també l'increment del Salari Mínim Interprofessional.

Manifestacions: Les protestes, convocades per les organitzacions sindicals majoritàries, CCOO i UGT, comencen a les 12 del matí.

  • La manifestació a Barcelona anirà de plaça Urquinaona al final de la Via Laietana, mentre que a Tarragona sortirà de la plaça Imperial Tàrraco, a Girona començarà a la plaça de la Independència i a Lleida ho farà a la plaça del Treball. 
  • A banda de les capitals de província, també n'hi haurà a Terrassa (11h00 a la plaça Lluís Companys), a Tortosa (al CAP El Temple a les 11h45) i a Igualada (passeig de Mossèn Jacint Verdaguer amb el carrer de Sant Magí a les 11h30).
  • A la tarda, prendrà el relleu del sindicalisme alternatiu, encapçalat per la CGT i la IAC, que reclamaran la derogació de la reforma laboral i la reducció de l'edat de jubilació en una manifestació a les 18 a Barcelona, a Girona i a Tarragona.

A més: Altres sindicats han convocat protestes a diferents punts de la capital catalana.

  • La CGT, a les 11 als Jardinets de Gràcia, "contra l'asfixiant pujada de preus".
  • La USOC, a les 11 als carrers de barri de Gràcia Nova, per un increment de sou "que permeti viure amb dignitat i no només sobreviure".
  • La Intersindical, a les 12 a la plaça Tetuan: 'Salaris amunt, pensions dignes'.
  • El sindicalisme alternatiu, a les 18 a la Rambla del Raval per la derogació completa de la reforma laboral, de la llei mordassa i d'estrangeria.

Per acabar: Durant el recorregut de la marxa de Barcelona, es farà un homenatge a Camilo Rueda i Carles Vallejo, torturats durant la dictadura a la comissaria de Via Laietana. També a totes les víctimes de sinistralitat laboral a la plaça Ramon Berenguer.

  • Les organitzacions també se solidaritzen amb la lluita contra la reforma de les pensions del govern francès i, per aquest motiu, la marxa de Barcelona passarà pel consolat de França, abans d'acabar el seu recorregut a la seu de Foment del Treball.

Categoria: Societat
Etiqueta: Manifestacions