Societat
Un policia identifica una persona que ocupa un espai il·legalment, en una imatge d'arxiu
Foto: Un policia identifica una persona que ocupa un espai il·legalment, en una imatge d'arxiu | ACN
Successos

El furt d'unes xocolatines desencadena un enfrontament entre veïns i ocupes a Gelida

Temps de lectura: 2 minuts
Un policia identifica una persona que ocupa un espai il·legalment, en una imatge d'arxiu
Foto: Un policia identifica una persona que ocupa un espai il·legalment, en una imatge d'arxiu | ACN

Una mobilització veïnal divendres 12 de maig a Gelida (Alt Penedès) contra un edifici ocupat al centre de la població ha provocat moments de tensió que han obligat als Mossos d'Esquadra a desplegar un dispositiu. El desencadenant és cridaner: el furt d'unes xocolatines.

Per què és important? El fenomen de les ocupacions ocupa bona part de l'actualitat, després de la polèmica pels ocupes de la Bonanova i mentrestant, partits polítics en volen treure un rèdit de cara a les eleccions municipals del 28 de maig.

Què en sabem? En declaracions a TV3, l'alcaldessa de Gelida, Lluïsa Llop, ha explicat que la "gota que ha fet vessar el got" va ser el furt d'unes xocolatines en un establiment de la població.

  • Això va provocar que la gent "s'acabés enfadant, perquè fa molts mesos que va passant i s'acaba tenint aquesta sensació de malviure, d'inseguretat".

A fons: La concentració es va produir pels voltats de les 22 a la rodalia de l'edifici ocupat, al carrer de Francesc Peracaula.

  • Desenes de persones es van aplegar davant l'immoble amb la intenció de fer fora els ocupes, acusats de diversos robatoris i furts en comerços i habitatges de Gelida i d'altres poblacions del Penedès.
  • Un desplegament d'ARRO dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Local va evitar l'enfrontament directe entre els dos bàndols i que la concentració acabés amb incidents.

Què diuen? "És evident que hem de trobar alguna mesura per aquesta ocupació delinqüencial, perquè no estiguin al poble, però no pot ser que adoptem una actitud delinqüencial per fer-los fora, perquè t'estàs posant a la mateixa alçada", ha assenyalat l'alcaldessa republicana de Gelida.

Visió global: La Selva és la comarca que té la ràtio d'ocupacions d'habitatges més alta de Catalunya, amb 1.014 per cada 100.000 habitants entre els anys 2018 i 2022. Segons dades del departament d'Interior i dels Mossos d'Esquadra obtingudes per l'ACN, la segueixen el Baix Penedès (amb una ràtio de 954) i l'Alt Camp (671). 

Categoria: Societat
Etiquetes: Successos Ocupació