Societat
Estudiants de Blanquerna protesten contra els casos d'assetjament sexual i abús de poder que denuncien
Foto: Estudiants de Blanquerna protesten contra els casos d'assetjament sexual i abús de poder que denuncien | Oliver de Ros / Principal
Universitats

Protesta de les estudiants de Blanquerna en suport a les víctimes d'assetjament

Actualitzat: Dimarts, 16 de maig de 2023. 15:04
Temps de lectura: 3 minuts
Estudiants de Blanquerna protesten contra els casos d'assetjament sexual i abús de poder que denuncien
Foto: Estudiants de Blanquerna protesten contra els casos d'assetjament sexual i abús de poder que denuncien | Oliver de Ros / Principal

Un centenar d'estudiants han protestat a les portes de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de Blanquerna per mostrar el seu suport a les quatre alumnes que han presentat denúncies contra el professor acusat d'assetjament sexual i abús de poder. També han protestat per la gestió de la universitat que consideren insuficient i poc ferma.

Per què és important? Les estudiants han trencat el silenci davant els quatre casos denunciats i amenacen amb noves queixes formals. Aquest cas ha generat un gran impacte des que Principal va destapar-lo la setmana passada. La comunitat universitària catalana viu un degoteig de casos de professors acusats d'assetjament sexual i abús de poder a les seves aules des de 2018.

Què ha passat? El centenar d'estudiants s'han reunit pels volts de les 14:15 d'aquest dimarts 16 de maig a la porta de la facultat, després de la fi de diverses classes.

  • Una cinquantena d'elles s'han assegut a terra barrant l'accés a l'interior de les instal·lacions i han cridat proclames com ara "Si ens toquen a una, ens toquen a totes" o "Volem espais segurs".
  • Així mateix, la concentració ha estat marcada per un clima d'incomoditat, ja que l'altra cinquantena d'assistents s'han mantingut apartats uns metres i no han arribat a sumar-se obertament seient a terra. "No ens miris, uneix-te", ha respost la resta, insistint que l'afer afecta tota la comunitat.
  • Aquest clima enrarit s'explica també per l'absència de portaveus i d'organitzadors de la protesta. Passada una mitja hora, s'ha dissolt la concentració.

D'on venim? L'origen de la protesta rau en el cas del professor X.S.F., que ha estat apartat per segona vegada després de rebre una segona denúncia, tot i que cal recordar que, en total, en són quatre. 

  • La primera denúncia es va presentar el setembre de 2022 i la universitat va respondre amb l'activació del seu protocol contra l'assetjament sexual. Després d'investigar els fets es va aplicar la sanció contemplada al document i es va apartar al docent durant un temps de la vida universitària.
  • En compliment del mateix protocol, el docent va ser readmès, però la seva tornada a les aules va indignar les estudiants, que es van organitzar i van manifestar el seu emprenyament al deganat. El centre va respondre que calia rebre més denúncies formals per aplicar noves sancions.
  • Des d'aleshores ja s'han presentat tres denúncies més, a part de la de setembre de 2022, contra el mateix professor. Els tres nous casos s'han afegit en una única causa que la comissió pertinent i la mediadora del cas investigaran per determinar els detalls de les infraccions comeses i la sanció pertinent.

Previsions: La universitat ha accelerat algunes de les accions previstes, tal com ha explicat a Principal el degà de la facultat Josep Lluís Micó. Per exemple, ja ha creat dos punts lila, un de físic i un de digital, per recollir denúncies d'assetjament, malestar per qualsevol mena de violència masclista, respondre preguntes i informar a les estudiants que ho necessitin.

On demanar ajuda? Les dones estiguin patint violència masclista poden demanar ajuda al telèfon d'atenció i informació: 900 900 120. En cas d'emergència també es pot trucar al 112. Per demanar informació i assessorament es pot recórrer al WhatsApp 601 00 11 22.