En directe
EN DIRECTE
ÚLTIMA HORA

El cas Dalmases divideix Junts

El cas Dalmases divideix Junts

Sectors de Junts demanen la dimissió del vicepresident del partit i diputat en el ParlamentFrancesc de Dalmases, després que l'informe del partit hagi determinat que va intimidar la periodista del programa 'FAQS' de TV3.

El govern espanyol obre la porta a reduir fins a la meitat el delicte de sedició. Actualment, la pena màxima és de 15 anys. 

Esquerra veu un "avenç molt gran" la proposta de l'executiu espanyol. El portaveu al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, veu creu que la reforma "fomentaria la democratització de l'estat, però no solucionaria el conflicte polític" que hi ha entre Catalunya i l'Estat.

22:27

Jordi Turull a 8TV. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha parlat a El Pentàgon de 8TV sobre les sancions a Francesc de Dalmases: "Demà a l'executiva prendrem una decisió".

22:04

Moda. La 080 Barcelona Fashion comença aquest dimarts i durarà fins el 28 d'octubre al Recinte Modernista de Sant Pau. La setmana de la moda catalana comença amb Escorpion, referent en el sector del knitwear (gènere de punt). L'acte d'inauguració es fa a les 12:00 del migdia, amb la presència del conseller d'Empresa, Roger Torrent.

21:50

Girona. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha obligat per decret que la Policia Municipal faci hores extra durant les Fires de Sant Narcís, que comencen divendres. Els sindicats policials critiquen la decisió. Madrenas s'empara en un article de la Llei de Policies Locals, que recull que davant situacions "d'excepcionalitat" es puguin mobilitzar els agents necessaris.

21:30

Eclipsi solar. Aquest dimarts 25 d'octubre, la lluna cobrirà part del Sol i es produirà un eclipsi solar parcial que podrem mirar des de Catalunya. Es veurà sobretot a Girona, amb una fracció del diàmetre solar de 0,12 (en una escala en què 1 és el màxim i indica que el Sol estarà tapat completament).

21:15

Mossos d'Esquadra. El sindicat de Mossos USPAC demana la dimissió del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. Els sindicats SAP-FEPOL, SICME i SME no han demanat la dimissió del conseller, qui els va garantir "estabilitat" la setmana passada. 

20:55

Pere Aragonès. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reclamat que Catalunya ha de ser "un país de ple dret" en construcció de "respostes als reptes globals" i que està preparat per "a la construcció europea com una nació lliure". Així ho ha valorat en l'acte inaugural de la celebració 3/4 de Mil·leni. Consolat de Mar, amb motiu dels 750 anys del naixement d'aquesta institució.

20:40

30 anys del Teatre Tantarantana. Ho celebren amb una exposició que recorrerà la trajectòria del teatre barceloní situat al barri del Raval. La nova programació acull més de 30 espectacles: 15 estrenes, 2 produccions, 3 coproduccions i 12 projectes com a fàbrica de creació.

20:20

Gastronomia. La Setmana del Vi Català se celebrarà entre els pròxims 4 i 13 de novembre i comptarà amb un centenar d'activitats repartides per tot el territori i dirigides a tots els públics. Entre d'altres, amb l'edició d'enguany s'habilitarà un espai per als professionals del sector al Gastronomic Forum, on s'ubicarà el Showroom del Vi Català, un taulell amb 32 cellers catalans que exposaran les novetats a restauradors i distribuïdors.

19:20

Educació. El Departament d’Educació ha enviat a les direccions dels centres educatius un document amb instruccions i orientacions sobre les incorporacions que tindran lloc l’1 de gener de 2023, fruit de l’acord amb els sindicats per reduir una hora lectiva a tots els docents del sistema educatiu públic de Catalunya.

19:01

Els Mossos d'Esquadra aixequen el dispositiu especial a Hostalets de Pierola per trobar l'home que aquesta tarda ha atracat un banc a la població. Descarten que es trobi amagat en una zona boscosa on se'l buscava i la investigació passa a mans de la unitat d'atracament, segons han informat Mossos a Principal.

19:00

El preu mitjà de la llum baixa lleugerament aquest dimarts però es manté per sobre dels 100 euros el megawatt (MWh), allunyant-se dels valors del cap de setmana. En concret, se situarà en els 106,06 euros/MWh per a la tarifa regulada, un 3% menys que aquest dilluns però un 45% més que diumenge.

18:49

El Filmets Badalona Film Festival ha distingit aquest dilluns l'actor Lluís Marco amb la Venus d'Honor, un reconeixement a la seva extensa trajectòria sobre els escenaris, a la petita i la gran pantalla, i també com a doblador d'artistes com Clint Eastwood o J.K. Simmons.

18:25

Alerta per un bacteri en un lot de mozzarella fresca de la marca Bocconcini d'Albe. El bacteri, l'Staphylococcus aureus, causa infeccions a la pell. El lot afectat és el 2910 i té data de caducitat del 29/10/2022.

18:07

Drets Socials. El Departament de Drets Socials obre aquest dimarts la convocatòria per proveir 321 places de residència i llar residència per a persones amb discapacitat. 210 places corresponen a Barcelona, 32 a Girona, 32 a Lleida, 28 a Tarragona i 19 a les Terres de l'Ebre.

17:38

Dia internacional contra el canvi climàtic. Els ciutadans de l'Estat espanyol culpen les grans indústries i els productors d'energia fòssil de no fer prou contra la contaminació. Segons l'OMS, afecta sobretot als col·lectius més vulnerables com infants, gent gran i persones amb patologies. 6 de cada 10 ciutadans de l'Estat creuen que cal endurir les normes de qualitat de l'aire de la UE, mentre que el 23% considera que són adequades.

17:26

Robatori. Els Mossos d'Esquadra detenen dues persones per robar els diners de la caixa enregistradora d'una guingeta de Salou. Els agents van trobar van trobar prop de 600 euros en efectiu que provenien del canvi de la caixa.

 | ACN

ACN

17:12

Trànsit. Continua un carril tallat a la ronda de Dalt. 

17:05

Mossos d'Esquadra. Els Mossos doblen els efectius de la unitat anticorrupció amb la incorporació de 14 agents més en el mes vinent. 9 policies han començat aquest dilluns i 5 més ho faran el pròxim 22 de novembre. Els agents que se sumen a aquesta unitat són experimentats i provenen d'altres àrees del cos.

16:55

Falta de peces a Seat. L'empresa Seat ha paralitzat des d'aquest dilluns i fins dimecres dos torns de la línia 1 de la planta de Martorell (Barcelona) a causa de la falta de peces, especialment de semiconductors. Es tracta del primer cop que s'atura una línia sencera des de l'inici de l'expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) de tres mesos aplicat per flexibilitzar la producció per la falta de xips, que afecta treballadors de tots dos torns.

Seat León | Europa Press

Europa Press

16:30

Trànsit.Talls de trànsit a la ronda de Dalt en els dos sentits perquè s'ha incendiat un vehicle. 

16:22

Robatori. Detingut per robar tres vegades el mateix bar a Sabadell i queda en llibertat amb càrrecs. L'home anava tapat amb un passamuntanyes i es va endur els diners de la caixa registradora del local amenaçant els treballadors amb una pistola d'aire comprimit. El detingut és un home de 53 anys que va ser detingut pels Mossos d'Esquadra el 21 d'octubre quan sortia d'atracar.

16:10

Abusos sexuals. Detingut per fer tocaments a diverses noies a un local d'oci a Lleida. L'agressor té 29 anys i el van detenir després que els controladors de l'establiment el retinguessin dins del local per tocar sexualment a diverses noies del local.

15:44

Qualitat de l'aire. El 63% dels ciutadans de l'Estat creu que cal endurir les normes de qualitat de l'aire de la Unió Europea, mentre el 23% considera que són adequades i només el 7% defensa suavitzar-les.

15:04

Rishi Sunak serà el nou primer ministre del Regne UnitPenny Mordaunt, que va oficialitzar la seva candidatura sense tenir assegurats els avals necessaris, s'ha retirat de la cursa i recolzarà l'exministre de Finances. Sunak, amb un amplíssim suport, es convertirà en el nou líder del Partit Conservador i rellevarà Liz Truss al 10 de Downing Street.

Rishi Sunak | Europa Press

Europa Press

14:43

Trànsit. Aturades de 7 km a la ronda Litoral per un vehicle avariat.

14:35

Els Mossos han detingut una dona de 22 anys a Lleida com a presumpta autora d'un robatori amb violència en una botiga de roba del carrer Major. La detinguda compta amb nombrosos antecedents per delictes contra el patrimoni.

14:18

Accident a la Ronda Litoral. El vehicle avariat al Moll de la Fusta ja provoca 7 quilòmetres de retenció a la Ronda Litoral des de l'Hospitalet en sentit Besòs.

14:05

Guerra d'Ucraïna. La cadena Rússia Today, finançada pel govern rus, cessa un presentador que va arribar a demanar "llançar al riu" o "cremar" nens ucraïnesos.

13:38

Detingut un home amb 20 quilos de marihuana. Els Mossos han interceptat el vehicle a la Jonquera amb una quantitat de droga valorada en 38.000 euros. El conductor ha ingressat a presó.

13:20

Un accident talla dos carrils a l'A-2 a Òdena en sentit Barcelona i provoca aturades. També hi ha 4 quilòmetres de retencions a la Ronda Litoral en sentit Besòs per un vehicle avariat al Moll de la Fusta.

13:02

Biblioteca. Tots els pobles de la Terra Alta tindran servei de préstec de llibres gràcies a un nou servei de la Biblioteca de Gandesa. Des de fa quinze dies, amb el carnet de Biblioteques, es pot demanar llibres a Gandesa i les brigades municipals dels pobles recullen i tornen els encàrrecs. 

12:08

Ciutadans. Luz Guilarte, presidenta del grup municipal de Ciutadans a Barcelona, plega i deixa l'acta per les grans tensions internes.

11:56

Reforma de sedició. Iceta afirma que el govern espanyol impulsarà la rebaixa del delicte de sedició quan hi hagi majoria al Congrés. El ministre de Cultura nega que es tracti d'amnistia i ha recordat que ell defensa la reforma des del 2017. 

11:04

Gemma Geis anuncia que s'incorpora a treballar a la Universitat de Girona després d'haver abandonat la conselleria de Recerca i Universitats del Govern de Pere Aragonès. 

11:02

Interior aixeca la suspensió de les oposicions per a inspector i intendent als Mossos d'Esquadra. Les proves s'havien aturat després que es trobés un mòbil gravant les reunions del tribunal. Segueix oberta la investigació. 

10:58

La Moncloa sosté que la proposta de rebaixar el delicte de sedició no té res a veure amb la negociació dels pressupostos. El govern espanyol reitera la seva posició "clara" a favor de la reforma. 

10:07

Detingut un camioner que transportava 86 quilograms de marihuana suposadament fins a Polònia. La Policia Nacional l'ha detingut al Montseny i ha donat per desarticulada "una organització criminal dedicada a la venda i transport de substàncies estupefaents".

09:50

Detenen un home per assassinar-ne un altre a Sant Roc. Els Mossos han detingut un home de 35 anys per matar-ne un altre de 49 al barri de Sant Roc de Badalona. Els fets van tenir lloc en un domicili on prèviament hi hauria hagut una baralla.

09:10

Reforma del delicte de sedició: El secretari de Junts, Jordi Turull, rebutja la proposta de la Moncloa de reduir a la meitat la pena (de 15 a 6 anys).

  • "El que s'ha de fer és derogar el delicte", ha afirmat Turull en una entrevista a Ser Catalunya.
  • "O ets absolutament radical en la defensa els drets fonamentals o no ho ets", opina el dirigent independentista.
09:09

Conseller Nadal, d'Universitats i Recerca: "La meva reunió amb els rectors no té per què ser clandestina. Em reuniré amb els rectors 4 o 5 vegades a l'any. Si són rectors i rectores millor".

  • En l'entrevista a TV3 ha dit que no hi té res a fer i ha reconegut que "hi ha un biaix cap als homes en la pròpia estructura dels que poden optar a ser rectors".
09:05

Trànsit. Carrils tallats a la B-23 direcció Barcelona a l'altura del Papiol i a la C-17 en direcció Vic.

09:03

Joaquim Nadal, conseller de Recerca i Universitats: "El govern espanyol ha d'aportar més diners al sistema català d'universitats, però no vull concretar xifres".

  • "Hi ha hagut un procés d'envelliment i no renovació" en el professorat de les universitats. "Comencem un rejoveniment de les plantilles per apuntalament de la gent que viu amb precarietat màxima la seva vinculació amb el sistema universitari".

 

 

08:48

Joaquim Nadal, conseller de Recerca i Universitats: "M'han caigut crítiques del sector més hooligan de l'espai de Twitter de Junts o de l'independentisme". En una entrevista a TV3.

  • "Jo dic: 'No em faci dir que soc independentista', però pot ser que a la llarga la solució només pugui ser aquesta".
08:45

Detingut un home per ferir el seu pare. Els Mossos d'Esquadra van detenir un home que va ferir de gravetat el seu pare amb diverses ganivetades a Castelldefels.

Els veïns van trucar alertant d'una baralla i quan hi van arribar els Mossos van trobar el pare fora del domicili amb ferides per ganivetada i el fill atrinxerat al domicili.

08:38

Òmnium reclama acabar amb la "dinàmica de retrets" i teixir una "estratègia conjunta" per desbloquejar la situació i poder avançar.

Un article signat pel president de l'entitat, Xavier Antich, i la vicepresidenta Mònica Terribas, assegura que "fa falta restablir la generositat, el respecte i el reconeixement recíproc com a condicions necessàries per treballar amb objectius compartits que permetin tirar endavant. Per això, fan falta noves maneres i incorporar noves sensibilitats i noves veus, també de la ciutadania organitzada, per participar en la solució del problema".

07:58

Model Andalús. El president d'Andalusia, Juanma Moreno, presentarà avui a Barcelona en el fòrum "Andalusia cap a un nou lideratge", el "model andalús" de baixada d'impostos i eliminació de burocràcia.

Cal recordar que el passat setembre, quan va anunciar l'eliminació de l'impost de patrimoni, va fer una crida als catalans perquè fixessin la seva residència a Andalusia.

07:56

Trànsit. Un carril tallat a la Ronda de Dalt per un accident genera 8,5 quilòmetres de retencions des de Santa Coloma de Gramenet. També hi ha 3 quilòmetres de lentitud entre Horta i el Nus de la Trinitat.

07:31

Pagesia en risc. La Unió de Pagesos alerta que, sense ajuts, moltes explotacions familiars desapareixeran perquè no poden assumir la pujada dels costos de producció.

06:44

El Temps. Continuen les temperatures càlides arreu de Catalunya en una tardor marcada pel canvi climàtic. La setmana comença amb temperatures que ja superen els 20 graus a la costa.