En directe
EN DIRECTE
ÚLTIMA HORA

La independència convenç al 42% dels catalans

La independència convenç al 42% dels catalans

Segons l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat, el 50% dels catalans rebutja que Catalunya es converteixi en un estat independent. El suport a la independència se situa al 42%. 

L'enquesta del CEO apunta que el PSC tornaria a guanyar les eleccions a la Generalitat amb millors resultats que els últims comicis. Esquerra aconseguiria un suport electoral similar i Junts es desploma amb 10 diputats menys.

22:10

Frontera Melilla. La Fiscalia ha demanat al Ministeri de l'Interior més imatges de la tragèdia del 24 de juny a la tanca de Melilla. El ministeri públic manté oberta una investigació per aclarir els fets, i té sis mesos de termini per dur-la a terme, per bé que si cal es pot prorrogar. 

21:00

El Govern ha recuperat la C-25, més coneguda com a Eix Transversal, amb un pagament de 479 milions d'euros a l'actual empresa concessionària, Cedinsa Eix Transversal, Concessionària de la Generalitat de Catalunya, SA. La recuperació de la gestió suposarà un estalvi net per a les finances catalanes de 781,5 milions d'euros fins al 2040.

20:28

Mor l'editor Julián Viñuales Solé.  Viñuales (Barcelona, 1939) ha mort aquest dimarts a la capital catalana, segons ha informat el Gremi d'Editors de Catalunya. Julián Viñuales va ser membre de la junta directiva del Gremi d'Editor de Catalunya durant més de 40 anys. 

19:52

Trànsit. 2 km de retencions entre Badia del Vallès i Ripollet.

19:36

Plantació de Marihuana. La demarcació de Tarragona és el camp de plantació de marihuana d'Europa i aglutina tantes intervencions com la resta de Catalunya. Aquest dimecres s'ha celebrat la Junta Provincial de Seguretat de Tarragona on han destacat que s'han decomissat 400.000 plantes de cànnabis.

19:04

Trànsit informa de diverses retencions a la xarxa viària catalana. Les vies més col·lapsades són les de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

18:30

Investigació catalana sobre el càncer de còlon. Un estudi publicat a la revista 'Nature' exposa que els investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB) han identificat les cèl·lules que escampen el càncer de còlon. El càncer de còlon és el tercer més comú al món, amb prop de dos milions de nous casos cada any.

18:00

Trànsit. Tallada la C-35 entre Cardedeu i la Roca del Vallès en tots dos sentits a causa d'un accident. Ara, es fan desviaments senyalitzats.

17:26

Festa de Cap d'Any. Barcelona recuperarà l'espectacle i la festa de Cap d'Any a l'avinguda Maria Cristina després de dos anys sense celebració a causa de les restriccions de la pandèmia. La nova campanya 'Barcelona, l'escenari del Nadal' vol posicionar la ciutat com a destinació nadalenca per excel·lència.

17:15

Acampada a la UB. El col·lectiu End Fossil veu el compromís de la UB fet públic aquest dimecres com "un pas en la direcció correcta". El representant d'aquest moviment ha indicat que ara marxen de la UB però ha advertit que "la lluita continua".

16:47

Rússia ha ordenat aquest dimecres la retirada de les tropes de la regió de Kherson, la ciutat ucraïnesa més important que havia conquerit. Kherson forma part de les regions ucraïneses annexionades al setembre per Rússia, juntament amb Lugansk, Donetsk i Zaporíjia arran d'un referèndum que la comunitat internacional va rebutjar.

15:43

Els supermercats de deu carrers de Ciutat Vella, a Barcelona, tenen prohibit obrir en horari nocturn des d'aquest dimecres. La mesura de l'Aajuntament té per objectiu garantir el descans veïnal, després de detectar-se que un excés de soroll, sobretot en horari nocturn.

15:02

Universitat de Barcelona. La UB proposa incloure a tots els plans d'estudi una assignatura sobre la crisi "ecosocial". La universitat també es compromet a revisar la normativa que regula les càtedres.

14:13

El 58% dels catalans valora positivament el llegat de Maragall i el 42% així ho considera del de Pujol. Tot i això, el 38% dels enquestats considera dolent o molt dolent el mandat de l'expresident convergent que va governar durant 23 anys.

13:17

La campanya 'Treu la llengua' d'Òmnium pretén convertir 50.000 persones en activistes del català.

L'entitat planteja 500 accions per revertir la manca en l'ús social de la llengua. La iniciativa busca conscienciar la població general i incidir en els grups socials on el català va més a la baixa, com els infants, els joves i la nova ciutadania en àmbits com l’audiovisual i les xarxes.

12:52

Detingut un estafador romàntic. La Policia Nacional ha atrapat un gironí que formava part d'un grup internacional especialitzat en cometre estafes romàntiques a través de les xarxes socials.

L'home recollia els diners de les víctimes per, posteriorment, entregar-los als membres de la banda. 

12:19

Més de 27.000 aspirants per obtenir plaça de formació sanitària.  Els exàmens es faran el pròxim 21 de gener i hi ha 11.171 places en joc, un 5% més que a la darrera convocatòria.

Entre els aspirants hi ha 12.251 de Medicina, 7.847 d'Infermeria, 4.012 de Psicologia, 1.587 de Farmàcia, 1.055 de Biologia, 263 de Física i 224 de Química.

12:15

Expulsen d'Espanya un "depredador sexual". L'home havia atacat diverses dones a Barcelona i perpetrat diferents robatoris.

Va ser condemnat a 113 anys de presó. N'ha complert 20, el màxim que permet la legislació, i ara amb 50 anys, Institucions Penitenciàries ha considerat que alliberar-lo era un risc, per això l'han expulsat del país.

12:13

Vilafranca del Penedès instal·la càmeres de seguretat. Un total de 33 càmeres de videovigilància repartides en 13 punts de la ciutat on s'acumulen conflictes, és la nova mesura del consistori per intentar millorar la seguretat.

Denúncies per robatoris, baralles, tràfic de drogues i ocupacions delinqüencials són els motius principals que han motivat la tria d'ubicació de les càmeres.

11:56

Seat. L'empresa accepta els 397 milions d'euros del PERTE assignats pel govern estatal. El grup Volkswagen invertirà 10.000 milions d'euros a l'Estat, que permetran instal·lar la gigafàbrica de bateries a Sagunt (València) i electrificar les plantes de Martorell i Landaben (Pamplona).

11:43

Ple al Parlament. El president Aragonès diu que anunciarà els resultats de la taula de negociació abans del 31 de desembre. És el termini que s'han marcat la Generalitat i la Moncloa per "superar la judicialització". 

11:01

Govern del 80%. L'executiu de Pere Aragonès va oferir l'exdiputat de la CUP Pau Juvillà un càrrec que l'anticapitalista va rebutjar.

10:46

Ple al Parlament. El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, adverteix a Junts que el català "No és patrimoni de cap partit, és patrimoni del poble".

10:25

Ple al Parlament. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, respon a les preguntes dels grups en la sessió de control. 

10:12

Balanç del mes a l'oposició de Junts. El secretari general del partit, Jordi Turull, està "satisfet" amb el paper de Junts perquè "ara podem ser nosaltres mateixos". 

Turull nega que hi hagi lluites internes dins del partit i dona per tancat el cas Dalmases: "La roba bruta es renta dins de casa".

09:52

Cas 3% En una entrevista a TV3 l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat "que hi havia empreses que feien aportacions al partit" i afegeix que no ho "han negat mai".

"Algú ha de demostrar que es van alterar les adjudicacions públiques. I això encara no s'ha demostrat", ha dit.

09:18

Investiguen Pablo Casado per les declaracions contra l'escola catalana. L'exlíder del PP va dir que hi havia professors amb instruccions de no deixar anar al lavabo nens que parlen en castellà.

El jutge investiga Casado per un possible delicte d'injúries, sense descartar-ne un de calúmnies i un altre d'odi o discriminació, i l'ha citat a declarar el 30 de gener a través de videoconferència. 

08:35

Trànsit. Fins a 3 quilòmetres de retencions amb aturades intermitents a la C-58 en sentit Barcelona. 

08:06

Afectacions a Rodalies. Retards de més de 20 minuts a l'R4 per una incidència a les instal·lacions entre Montcada i Cerdanyola.

08:02

Un terratrèmol de 5,7 sacseja el centre d'Itàlia. 

07:47

Trànsit. A causa d'un accident a la C-31, hi ha dos carrils tallats en sentit Castelldefels. Les retencions superen el quilòmetre. 

07:18

Temps. Cel tapat amb força nuvolositat. Algunes precipitacions localitzades. La temperatura puja una mica en comparació als últims dies. 

07:05

Eleccions als EUA. Continua l'escrutini de les eleccions de mig mandat dels Estats Units, encara queden força estats per acabar de comptabilitzar els vots.

De moment els resultats estan molt renyits, però tal com apuntaven les previsions, els republicans s'estan imposant al Congrés, mentre el Senat, a hores d'ara es troba en empat.