En directe
EN DIRECTE
ÚLTIMA HORA

Tret de sortida de la campanya electoral

Acte d'inici de campanya d'ERC a Barcelona

Tret de sortida de la campanya electoral

Temps de lectura: 1 minut

Aquesta mitjanit s'ha donat per iniciada la campanya electoral, la cursa entre les formacions per demanar al vot. Durant més de dues setmanes, els candidats poden demanar el vot per la seva llista. 

Les eleccions municipals se celebren el pròxim diumenge 28 de maig de 2023.

20:21

Cultura. El Festival Espurnes de Llagostera (Girona) ha suspès la celebració de la seva sisena edició, prevista per a aquest dissabte 13 de maig, per la pluja dels últims dies, que ha impossibilitat el muntatge, i davant la previsió meteorològica per al cap de setmana.

20:00

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha acusat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d'utilitzar la reunió amb el president dels Estats Units, Joe Biden, per "tapar els afers domèstics". La trobada coincideix amb el primer dia de campanya electoral del 28-M i Feijóo ha defensat que "l'agenda internacional no hauria d'usar-se simplement per treure's una foto". "Espero que serveixi per a alguna cosa més", ha dit aquest divendres en un acte electoral a Toledo. Segons Feijóo, per a Sánchez "és molt més còmode estar amb tota la seva comitiva als EUA que als carrers" de l'estat espanyol.

19:33

Temps. Els ruixats creixen cap al camp de Tarragona, amb nuclis molt actius a l'Alt i Baix Camp, al Baix Penedès i al Tarragonès. Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest divendres al migdia l'alerta del Pla Inuncat per la previsió de fortes pluges arreu del territori. 

19:05

Caos oposicions. El Govern ha comunicat a l'empresa Cegos l'inici del procediment per extingir el contracte de les oposicions del 29 d'abril, després de l'escàndol per les irregularitats denunciades pels mateixos opositors. La Generalitat ha pres la decisió després d'acreditar les "greus incidències" que hi va haver durant les proves, "atribuïbles a errors" de la firma, segons indica el Govern en un comunicat, "i a l'incompliment de les funcions de logística i vigilància que tenia encarregades".

18:41

L'Audiència de Barcelona ha confirmat la condemna a l'expresident de la Generalitat Quim Torra de 15 mesos d'inhabilitació per a càrrec públic i 24.000 euros de multa per un delicte de desobediència per no despenjar per segon cop una pancarta del Palau de la Generalitat a favor dels polítics presos el setembre del 2019. El tribunal considera provat que Torra no va complir l'ordre del TSJC de retirar la pancarta i diu que no es podia emparar en l'exercici de drets fonamentals o la inviolabilitat parlamentària.

17:54

Els aiguats afecten amb intensitat el Barcelonès. Al centre de Barcelona ha caigut pluja i calamarsa. Amb tot, Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest divendres al migdia l'alerta del Pla Inuncat per la previsió de fortes pluges arreu del territori, però sobretot aquesta nit a l'Alt Camp, Baix Camp i Tarragonès.

 

17:19

Mobilitat. La pluja provoca incidències al transport públic de Barcelona.
 Per una banda, la línia 4 del metro ha tancat l'accés Provençals de l'estació de la Selva de Mar a causa de les condicions meteorològiques. Pel que fa al tram, no hi ha servei entre les parades Glòries i El Maresme de la línia T4 i entre Glòries i La Farinera de les línies T5 i T6.

16:36

Narcollantxes a l'Ebre. La Guàrdia Civil intervé 600 quilograms d'haixix en 19 fardells abans de ser descarregats des d'una llanxa a una platja de Vinaròs (País Valencià). Els agents van frustrar l'operatiu dels narcotraficants i van detenir 3 persones que s'amagaven entre les roques.

  • La llanxa va poder fugir gràcies a la gran velocitat dels tres motors fora a borda de gran potència.
15:48

Eleccions Municipals 2023. El candidat del PP per Badalona, Xavier García Albiol ha rebutjat participar en el debat electoral de l'Agència Catalana de Notícies amb la resta de caps de llista el pròxim 16 de maig.

El motiu: L'equip de campanya apunta a motius d'estratègia electoral. Els conservadors proposaven la participació del número 2 de la candidatura, Juan Fernández, però l'ACN ha decidit deixar la cadira del PP buida perquè el debat és entre els caps de llista.

13:37

Temps. Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest divendres al migdia l'alerta del Pla INUNCAT. Es preveuen pluges que poden ser intenses durant tota la tarda però sobretot cap al vespre i nit a la meitat sud de Catalunya.

  • Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), les tempestes poden superar els 20 litres per metre quadrat en mitja hora i poden afectar "amb més intensitat" de cara a la nit, les comarques de l'Alt Camp, Baix Camp i Tarragonès. No es descarten fenòmens violents pel fort vent com els esclafits.
  • Protecció Civil demana "molta precaució en la mobilitat i les activitats a l'aire lliure". Cal evitar aparcar el vehicle en rieres o punts subterranis inundables i no s'han de creuar mai rius o rieres si baixen amb aigua.
12:58

Salut. L’Associació Contra el Càncer a Barcelona ha recaptat més de 100.000 euros per investigació a la seva tradicional col·lecta anual. L’objectiu és recollir fons per potenciar la recerca oncològica i poder aconseguir al 2030 el “70% de supervivència en càncer”.

  • Actualment, la taxa en homes és del 55,3% i en dones del 61,7%. No obstant això, encara hi ha diversos tipus de càncers on la mitjana de supervivència és inferior al 30%. La col·lecta d’enguany va instal·lar a Barcelona una setantena de taules amb més de 500 voluntaris.
11:49

Expulsat d'Espanya per matar a ganivetades la seva cosina. L'Audiència de Barcelona ha condemnat a 5 anys de presó a una dona que va matar la seva cosina amb 45 ganivetades al Pont de Vilamara i Rocafort (Barcelona).

  • Els fets van tenir lloc el 2020 quan la dona, que s'havia anat a viure amb la víctima, la va atacar amb un ganivet mentre descansava a la seva habitació. 
  • El tribunal l'eximeix totalment de qualsevol responsabilitat perquè entén que va tenir un brot psicòtic. 
  • Els jutges substitueixen la pena de presó per una ordre d'expulsió d'Espanya i haurà d'indemnitzar amb 74.391 i 136.306 euros.
11:24

El sindicat d'Infermeria denuncia "sobrecàrrega" dels professionals i la "precarietat" que pateix el sector i reclama mesures "urgents" per garantir el futur de professió a Catalunya. 

  • Amb motiu del Dia Internacional de la Infermeria, el sindicat ha presentat un "full de ruta" amb 12 millores que consideren "indispensables" i ha engegat una campanya de comunicació per implicar-hi la ciutadania.
11:19

Beques estudiants. Un total de 900.000 alumnes ja han demanat beca per al pròxim curs acadèmic, un 54,6% no universitaris i un 45,4% d'universitaris.

  • El termini per a presentar les sol·licituds de beca del curs 2023-2024 es va obrir el passat 27 de març i acabarà el pròxim 17 de maig.
  • Pilar Alegría, que dirigeix el departament, ha assegurat que les beques "són una de les principals eines per garantir la igualtat en l'accés a l'educació i una de les polítiques prioritàries del Govern".
10:45

Sequera. La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha tancat la porta aquest divendres a la petició de la Generalitat de participar en la gestió de les conques de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). 

  • La ministra ha afirmat que "honestament" no "veu viable" la proposta del Govern, perquè "l'Ebre és un dels rius que passa per més comunitats autònomes", i "el Tribunal Constitucional (TC) va deixar meridianament clar que no es pot fraccionar aquesta gestió i que la competència és de l'Estat". Segons Ribera, "no s'ha de fer electoralisme en aquesta qüestió", perquè cal "una gestió integral de la conca" i no dividir-la "per trams".
10:04

Desmantellen un grup criminal. La Policia Nacional ha desmantellat un entramat criminal que bloquejava el sistema de cites en línia d'estrangeria amb un bot informàtic. S'han identificat 94 persones implicades, 69 han estat detingudes i 25 continuen investigades.

  • Aconseguien les cites disponibles per revendre-les posteriorment, tot i ser un tràmit gratuït.
  • Els ciutadans estrangers es veien obligats a contactar amb els propietaris o els intermediaris del bot a canvi d'una contraprestació econòmica.
09:15

Temps. Divendres amb el cel inestable i amb ruixats, especialment a la tarda. 

08:27

Barcelona. Les protestes a favor i en contra de les finques okupades de la Bonanova de Barcelona van acabar sense cap aldarull rellevant.

  • Els Mossos d’Esquadra han mantingut un dispositiu de seguretat tota la nit per garantir la seguretat de la zona i no s'ha registrat cap incident important.
  • La manifestació convocada d'aquest dijous per Desokupa va convocar unes 500 persones mentre que la marxa en suport al col·lectiu en va aplegar unes 600, segons fonts de la Guàrdia Urbana. En tot moment la policia va mantenir un cordó que va separar les dues protestes.
08:03

Eleccions municipals. En marxa la campanya electoral pels comicis del 28-M. Els partits han celebrat actes d'inici de campanya amb els seus principals candidats. 

  • Fins al pròxim divendres 26 de maig, els partits poden demanar el vot per la seva formació.