Fanzone
Moment en què Rubiales dona un petó forçat a Hermoso
Foto: Moment en què Rubiales dona un petó forçat a Hermoso | EFE/ RFEF
Violència masclista

La Fiscalia obre diligències contra Rubiales per agressió sexual pel petó a Hermoso

Temps de lectura: 2 minuts
Moment en què Rubiales dona un petó forçat a Hermoso
Foto: Moment en què Rubiales dona un petó forçat a Hermoso | EFE/ RFEF

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha obert diligències contra Rubiales per investigar uns fets que podrien ser constitutius d'un delicte d'agressió sexual.

Per què és important? La polèmica del petó de Rubiales a Hermoso ha causat un terratrèmol social i polític. Ens trobem davant del 'Me Too' del futbol espanyol, tal com ha proclamat el govern espanyol.

Què en sabem? La Fiscalia veu indicis d'agressió sexual en el petó que el president suspès de la Real Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, va donar a la boca a la jugadora de la selecció, Jennifer Hermoso.

  • Segons informa en un comunicat, s'han rebut diverses denúncies contra Rubiales i ha obert diligències d'investigació preprocessals pels fets que "podrien ser constitutius d'un delicte d'agressió sexual".
  • La Fiscalia afegeix que a "la vista de les manifestacions públiques realitzades per Hermoso, l'acte sexual de Rubiales no va ser consentit, cal determinar la transcendència d'aquestes declaracions".
  • De fet, la Fiscalia s'ha dirigit a la jugadora per posar-se en contacte en un termini de 15 dies, per tal d'informar-la dels seus drets.

A la pràctica: La Fiscalia només pot denunciar d'ofici un cas d'abús o d'agressió sexual si es tracta d'una víctima d'especial protecció. Aquest no seria el cas en aquesta situació i, per tant, Hermoso hauria de denunciar Rubiales per activar la via penal.

  • La llei estableix que “per a procedir pels delictes d'agressions, assetjament o abusos sexuals, serà precisa denúncia de la persona agreujada, del seu representant legal o querella del Ministeri Fiscal, que actuarà ponderant els legítims interessos en presència”.

Situació actual: La FIFA ha suspès "provisionalment" Rubiales per un període de 90 dies, en virtut del Codi Disciplinari, "de tota activitat relacionada amb el futbol en l'àmbit nacional i internacional".

  • Per això, avui es reuneix l'assemblea de la RFEF per decidir què fer amb Rubiales i com respondre a la multitud de crítiques i condemnes que ha rebut Rubiales.