Fanzone
La Selecció espanyola fa pinya durant la final del Mundial, guanyada contra Anglaterra per 1-0
Foto: La Selecció espanyola fa pinya durant la final del Mundial, guanyada contra Anglaterra per 1-0 | EFE
Violència masclista

Les Campiones del Món declaren la guerra a Rubiales i no tornaran a la Selecció

Actualitzat: Divendres, 25 d'agost de 2023. 21:10
Temps de lectura: 4 minuts
La Selecció espanyola fa pinya durant la final del Mundial, guanyada contra Anglaterra per 1-0
Foto: La Selecció espanyola fa pinya durant la final del Mundial, guanyada contra Anglaterra per 1-0 | EFE

Les jugadores de la Selecció espanyola declaren la guerra oficialment i de la forma més taxativa a Luis Rubiales; han anunciat que no tornaran a jugar mai més amb la samarreta d'Espanya mentre aquest no dimiteixi al capdavant de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF). També han donat suport a Jenni Hermoso, que ha aprofitat per negar un cop més el consentiment en el petó.

Per què és important? Ens trobem davant del 'Me Too' del futbol espanyol, tal com ha proclamat el govern central. El serial Rubiales no sembla tenir fi després que el màxim dirigent del futbol espanyol s'hagi atrinxerat en el càrrec sense dimitir malgrat les dimensions colossals de l'escàndol que ell mateix ha provocat. I aquest és el segon cop en un any que les jugadores planten la Federació; ara, en bloc i sense fissures.

Què en sabem? Una vuitantena de futbolistes (les 23 campiones del món i 58 jugadores en actiu i retirades) signen el comunicat, publicat pel sindicat FUTPRO, que no està tancat i al qual es poden adherir més indignades.

  • Després que moltes d'elles hagin reaccionat a través de Twitter a la polèmica Assemblea General de la Federació, que ha servit perquè el president es ratifiqui, ara han decidit passar a l'acció en bloc.
  • "Volem manifestar que totes les jugadores que firmen el present escrit no tornaran a una convocatòria de la Selecció si continuen els actuals dirigents", indica el comunicat, que menciona una enorme quantitat de futbolistes.

Què diuen? Alexia, Aitana i un llarg etcètera d'esportistes manifesten la seva "perplexitat" pel discurs de Rubiales, reiteren el seu "suport" a Hermoso i manifesten la seva "ferma i rotunda condemna davant les conductes que han atemptat contra la dignitat de les dones.

  • "A la vista de les manifestacions realitzades pel president de la RFEF, Jennifer Hermoso vol desmentir rotundament que consentís el petó que li va propinar", diuen les futbolistes.
  • "Cap dona hauria de veure's en la necessitat de respondre davant les contundents imatges que tothom ha vist i, per descomptat, no s'hi haurien de veure involucrades en actituds no consentides".

Què diu Hermoso? La futbolista que va rebre el petó de Rubiales també surt al pas al comunicat: "Vull aclarir que, tal com es va veure a les imatges, en cap moment vaig consentir el petó que em va propinar i, per descomptat, en cap cas vaig alçar el president. No tolero que es posi en dubte la meva paraula i molt més que s'inventin paraules que no he dit".

Qui són? Aquestes són les jugadores que deixen la Selecció o que han manifestat que no hi tornaran, entre les quals destaquen les 23 campiones del món, com Hermoso, Alexia Putellas, Aitana Bonmatí, Cata Coll, Olga Carmona, etc. També 'les 15 rebels' de l'any passat, algunes de les quals directament no van tornar. Pots consultar-ne els noms al comunicat, adjunt a continuació.

A més: Hermoso, Alexia, Aitana i companyia demanen "canvis estructurals reals que ajudin la Selecció Absoluta a seguir creixent" i lamenten que "un fet tan inacceptable estigui tacant l'èxit esportiu  més gran del futbol femení espanyol".

D'on venim? És el segon cop en menys d'un any que les futbolistes declaren la guerra a la Federació. Ho va fer el grup batejat com 'les 15 rebels', que van decidir deixar la Selecció en protesta contra els mètodes de Jorge Vilda.

  • Tanmateix, Rubiales va refermar el seu suport al seleccionador i les va acorralar públicament i mediàticament; finalment, algunes d'elles han cedit per tornar i poder jugar (i guanyar) la Copa del Món.
  • Ara, la defensa culer Mapi León (que no va tornar) i altres esportistes han aprofitat per defensar-se i justificar que el que exigien llavors "no era una rebequeria.

A partir d'ara: Les firmants del text asseguren "esperar respostes contundents dels poders públics" perquè l'acció de Rubiales "no quedi impune" i acusen la RFEF de consentir-l'hi.

  • De fet, el govern espanyol, a través del Consell Superior d'Esports (CSD), forçarà la seva suspensió amb una denúncia al Tribunal Administratiu de l'Esport (TAD). Malgrat no haver posat un termini definitiu, es desprèn de les declaracions del seu president, Victor Francos, que confia que Rubiales caigui la pròxima setmana.