Política
Alberto Núñez Feijóo, president del PP, dona una roda de premsa al Congrés dels Diputats
Foto: Alberto Núñez Feijóo, president del PP, dona una roda de premsa al Congrés dels Diputats | EFE
Partit Popular

El PP redobla la pressió contra l'amnistia per torpedinar la investidura de Sánchez

Temps de lectura: 3 minuts
Alberto Núñez Feijóo, president del PP, dona una roda de premsa al Congrés dels Diputats
Foto: Alberto Núñez Feijóo, president del PP, dona una roda de premsa al Congrés dels Diputats | EFE

El Partit Popular redobla la pressió des de les institucions i des del carrer per torpedinar la investidura de Pedro Sánchez, amb els populars bolcats en la seva campanya contra l'amnistia que exigeixen ERC i Junts, potencials socis del socialista.

Què diuen? Alberto Núñez Feijóo, líder del PP, va extremar dimarts 3 d'octubre la seva guerra contra Pedro Sánchez després que Felip VI encarregués al president en funcions que intenti aplegar la confiança del Congrés dels Diputats per tornar a formar govern.

  • El popular ha posat sobre la taula la seva preferència d'anar a una repetició electoral per tal d'evitar un "govern de la mentida" amb Carles Puigdemont com a peça clau.

A fons: Després de consumar-se el fracàs de Feijóo per intentar ser investit president al Congrés i coincidint amb l'encàrrec del monarca a Sánchez per presentar-se a la investidura, els populars ja han redoblat la pressió des de les institucions i ho faran des del carrer, amb el que pretenen recollir un clam contra l'amnistia.

  • El PP ha aprofitat la seva majoria parlamentària al Senat per aprovar una iniciativa contra l'amnistia aquest mateix dimarts. Tanmateix, no ha aconseguit aixecar els vots de socialistes crítics com Javier Lambán, que ha mantingut la disciplina de vot del partit. Els populars, però, segueixen amb la mà estesa a possibles trànsfugues.
  • Seguint aquesta estratègia de fer el màxim soroll possible, el Partit Popular protestarà contra l'amnistia a la manifestació convocada per Societat Civil Catalana a Barcelona. Serà el pròxim diumenge 8 d'octubre i hi aniran el mateix Núñez Feijóo i el president de Vox, Santiago Abascal; el líder popular i el del partit d'extrema dreta volen repetir la coneguda com a foto de Colom per tornar a donar la imatge que els carrers els que no volen a Sánchez com a president.

Què esperar? La maquinària popular seguirà funcionant fins a la sessió d'investidura de Sánchez, encara sense data. Ara caldrà veure a qui se li farà més llarg, si al candidat socialista amb les controvertides i exigents negociacions amb Junts, o bé a Feijóo per mantenir una pressió política i social efectiva contra ell. La data límit, el 27 de novembre, quan quedin convocades unes noves eleccions de forma automàtica si el Congrés no investeix Sánchez.

Context: L'amnistia és el mecanisme pel qual s'elimina la responsabilitat penal de persones condemnades o investigades per uns fets, i l'ha d'aprovar el Congrés dels Diputats.

  • En aquest cas, podria deixar lliure de condemna a 1.432 "represaliats" per dur a terme el procés, segons els càlculs de l'entitat independentista Òmnium Cultural; entre ells, el govern de Carles Puigdemont pel referèndum de l'1-O i el d'Artur Mas per la consulta del 9-N. També podria arribar a perdonar uns 10 milions d'euros reclamats pel Tribunal de Comptes.
  • Tot plegat genera una gran controvèrsia en els contraris a una reedició de la presidència de Sánchez i, fins i tot, entre les files del mateix PSOE.