Eleccions municipals 2023
Urnes de les eleccions municipals
Foto: Urnes de les eleccions municipals | Efe
Eleccions municipals

La cursa electoral pel 28-M a les 4 capitals catalanes: què passarà?

Temps de lectura: 3 minuts
Urnes de les eleccions municipals
Foto: Urnes de les eleccions municipals | Efe

El pròxim 28 de maig se celebren eleccions municipals i tot fa preveure que deixarà els principals ajuntaments catalans fragmentats i, per tant, els pactes electorals seran claus per formar els futurs governs als consistoris. Què pot passar a Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida?

Per què és important? Quan les agulles del rellotge marquin la mitjanit d'aquest dijous 11 de maig es donarà per iniciada la campanya electoral de les eleccions municipals. Durant dues setmanes, les formacions polítiques poden demanar el vot per la seva candidatura de cara el dia de les eleccions, el diumenge 28 de maig. 

En detall: Enguany, els comicis van acompanyats d'incertesa, sobretot en les quatre capitals catalanes. La fragmentació dins dels ajuntaments farà que els diferents polítics s'hagin de posar d'acord per decidir els pròxims alcaldes i alcaldesses. 

Cursa ajustada a Barcelona 

La campanya municipal a la capital catalana comença amb una carrera electoral molt ajustada entre Ada Colau, Jaume Collboni, Xavier Trias i Ernest Maragall. Les enquestes apunten a un empat entre els quatre candidats i fa preveure que els pactes electorals seran clau per decidir qui estarà al capdavant del govern municipal i amb quins suports. 

  • Unes eleccions que poden consolidar un tercer i darrer mandat de Colau o bé un canvi d'etapa després de vuit anys com a alcaldessa de la capital catalana. Fa quatre anys Maragall va ser el candidat més votat, però Colau va revalidar el càrrec gràcies al suport del PSC i de Manuel Valls.
  • Les eleccions a Barcelona també estan marcades pel retorn de Trias. Vuit anys després ha decidit tornar a presentar-se amb una candidatura molt centrada en la seva persona, fugint de les sigles de Junts, i confia a tornar a ser alcalde.
  • Consulta els candidats de Barcelona a les eleccions municipals del 2023

Girona, incertesa després de l'adeu de Madrenas

A Girona, l'adeu de la fins ara alcaldessa Marta Madrenas posa a prova la força de Junts per revalidar l'alcaldia en un escenari abocat als pactes. PSC, Guanyem i ERC repeteixen candidats després d'un mandat de quatre anys de Junts en minoria, malgrat el pacte amb ERC el setembre del 2020.

ERC es juga la continuïtat a Tarragona 

A Tarragona ERC confia a mantenir l'alcaldia de la ciutat i frenar el retorn del PSC. L'exlíder de Ciutadans, Rubén Viñuales, es presenta com a cap de llista dels socialistes agafant el relleu de Josep Fèlix Ballesteros després de 20 anys. Pau Ricomà repeteix al capdavant d'ERC amb la voluntat de mantenir-se al capdavant del govern municipal.

Lleida: republicana o socialista? 

ERC i PSC també es disputen l'alcaldia de Lleida. Miquel Pueyo (ERC) i Fèlix Larrosa (PSC) es tornaran a enfrontar a les eleccions després que el 2019 els republicans guanyessin per només 81 vots. Tot apunta a una Paeria fragmentada de nou i que els pactes postelectorals tornaran a ser claus.