Eleccions municipals 2023
Una dona votant amb el seu fill a la Universitat de Barcelona
Foto: Una dona votant amb el seu fill a la Universitat de Barcelona | Principal/ Oliver de Ros
Eleccions municipals

Catalunya vota: les claus de les eleccions municipals d’aquest 28 de maig

Temps de lectura: 3 minuts
Una dona votant amb el seu fill a la Universitat de Barcelona
Foto: Una dona votant amb el seu fill a la Universitat de Barcelona | Principal/ Oliver de Ros

5.490.046 catalans estan cridats a les urnes aquest diumenge a Catalunya per votar a les eleccions municipals, on escolliran els nous alcaldes i regidors de tots els pobles i ciutats catalanes. A continuació, les claus que has de saber de la jornada d'aquest 28 de maig.

Per què és important? Catalunya vota aquest diumenge per renovar el mandat dels seus 947 municipis i triar un projecte polític per a cadascun d'ells, en una jornada electoral clau per a tot el territori:

Què has de saber? 

  • L'horari de la votació: els col·legis electorals obren aquest diumenge de 9 a 20, franja horària en què pots anar a dipositar el teu vot.
  • On et toca votar: consulta el teu centre i mesa de votació a la carta del cens que has rebut a casa. També pots mirar-ho al web de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) introduint les teves dades personals.
  • Si ets membre de mesa electoral, has de presentar-t'hi a les 8 (una hora abans de l'obertura dels centres) i conèixer els teus deures, així com la forma de resoldre els problemes que et puguis trobar.
  • Què pots votar: la llista d'un partit o en blanc. Si hi ha qualsevol altre element dins del sobre o un paper ratllat, o no hi ha res, comptarà com a vot nul.
  • El temps: consulta si has d'agafar paraigua per anar a votar.

En xifres: 5.490.046 catalans estan cridats a les urnes. A la província de Barcelona, poden votar 4.068.343 electors, a Tarragona 583.321, a Girona 535.257 i 303.125 a Lleida, segons dades de la Delegació del Govern espanyol a Catalunya.

  • A la capital catalana, hi poden votar 1.108.175 electors, un 3% menys que en els comicis de 2019, quan hi va haver 1.142.430 electors.

Dispositiu de la policia: Un total de 8.901 agents dels Mossos d'Esquadra, Policia Nacional, Guàrdia Civil i Policia Local garantiran la seguretat durant la jornada electoral, segons el Ministeri d'Interior.

  • 3.891 agents són mossos, 2.750 policies locals, 1.100 policies nacionals i 1.160 guàrdies civils.

Vot per correu: 72.470 persones ja han votat per correu en les eleccions municipals catalanes, xifra que representa el 7,36% dels 984.000 vots comptabilitzats per Correus per a les municipals i estatals de tot Espanya.

Previsions: Les enquestes fetes a peu d'urna sortiran publicades a les 20 i els resultats finals, entorn de les 23, segons com avanci l'escrutini dels vots.