Política
Hemicicle del Congrés
Foto: Hemicicle del Congrés | Congrés dels Diputats
Congrés dels Diputats

Junts i ERC escuren el termini per decidir el vot a la presidència del Congrés

Actualitzat: Dimecres, 16 d'agost de 2023. 21:00
Temps de lectura: 4 minuts
Hemicicle del Congrés
Foto: Hemicicle del Congrés | Congrés dels Diputats

Fins a l'últim moment. És l'enfocament que mantenen Junts per Catalunya i Esquerra Republicana en la recta final de les negociacions per la presidència del Congrés dels Diputats, amb dues candidates: Francina Armengol (PSOE) i Cuca Gamarra (PP). I tant postconvergents com republicans preveuen reunir les seves executives per acabar de decidir el sentit del vot dels seus diputats.

Per què és important? La Mesa del Congrés té vital importància per aprovar lleis i proposicions dels grups, i pot endarrerir o aturar iniciatives com una reforma del Codi Penal o una concessió a l'independentisme. A més, aquest és el primer escull en les negociacions per la pretesa investidura de Pedro Sánchez i la reedició d'un govern d'esquerres.

Què sabem de Junts? Junts per Catalunya celebra una reunió in extremis de la seva executiva a les 8 d'aquest dijous 17 d'agost, dues hores abans de la sessió de constitució de la cambra baixa, a les 10.

  • En tractar-se d'una reunió de la direcció, aquesta estarà formada pel mateix secretari general Jordi Turull, la presidenta Laura Borràs i Carles Puigdemont, qui ja no ostenta la presidència, però que és fonamental en les decisions del partit i s'ha implicat directament en les negociacions. També hi participarà Míriam Nogueras, líder de la formació a Madrid.
  • Segons 'Nació', Junts hauria descartat ja el vot a favor a Francina Armengol, la candidata socialista. D'aquesta forma, s'inclinaria per l'abstenció o el vot nul; en aquesta situació, el vot de la diputada de Coalició Canària (CC) serà determinant en ambdós sentits, sigui per al PSOE o per al PP.
  • Minuts després de la publicació de l'article, Turull ha recuperat un missatge seu a Twitter que feia referència a "cròniques més orientades en el desig que no pas en la realitat", i afegia: "En no poder-nos passar el dia desmentint tantes especulacions i/o falsedats, que treballem discretament i callem no vol dir que atorguem".

Pel que fa a ERC: Malgrat ser socis parlamentaris recurrents del PSOE i que tindran la legislatura molt més fàcil amb una presidència socialista i no popular, els republicans critiquen els "moviments lents" i no donen per fet el 'sí' dels seus diputats.

  • Fonts del partit afirmen a 'Principal' que "no hi ha acord per ara" i que estan "disposats a seguir negociant amb els objectius polítics relacionats amb la Mesa del Congrés", tot mantenint-se en "una posició d'exigència i raonabilitat".
  • En aquest sentit, el partit preveu reunir la direcció "les pròximes hores en funció de com avanci la negociació" i insisteix que és "una temeritat" donar per fets els vots d'ERC, malgrat els últims moviments socialistes. 

Què esperar? Si incloem l'imprescindible 'sí' d'ERC, el bloc progressista i el conservador arriben empatats a la votació amb uns presumibles 171 vots a favor per a cadascun.

  • La votació anirà per la mínima i sortirà investida la candidata que aplegui una majoria simple (és a dir, més suports que vots en contra) en una segona votació. L'assoliment d'una majoria absoluta (176 vots a favor) en primera volta sembla impossible.
  • Si Junts s'absté i Coalició Canària (CC) vota a favor d'Armengol, el bloc d'esquerres sumaria 172 suports enfront dels 171 de la dreta. En cas que els de Puigdemont s'abstinguin i la diputada canària es decantés per Cuca Gamarra, el PP s'emportaria la presidència del Congrés per només un escó.

Context: Les negociacions s'han succeït aquests dies amb total secretisme. A banda de Turull, només l'expresident Carles Puigdemont ha dit la seva per ficar pressió a cop de piulada. Amb l'última, ha exigit al PSOE "fets comprovables" a canvi de permetre la investidura socialista.

  • Per la seva banda, el secretari general del PSOE i actual president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha intentat seduir Junts amb l'anunci d'un compromís: promoure a les institucions europees la llengua catalana (així com l'euskera i el gallec com a llengües cooficials de l'Estat) durant la seva presidència del Consell d'Europa.
Categoria: Política
Etiquetes: Congrés PSOE PP Junts ERC