En directe
EN DIRECTE
ÚLTIMA HORA

Primer dissabte de campanya electoral

Primer dissabte de campanya electoral

Temps de lectura: 1 minut

Aquest 13 de maig és el primer dissabte de campanya electoral pels comicis municipals del 28 de maig. ERC, Junts, PSC, BComú... Tots els partits celebren actes a la capital catalana i a diverses de les principals ciutats al llarg del dia.

Aquesta nit, és la final d'Eurovisió. Consulta l'hora i on veure el certamen de la cançó i quins són els favorits abans de la final.

Segueix l'actualitat del dia amb el directe de Principal.

20:35

Igualtat. Barcelona acollirà un centenar d'activitats durant un mes i mig per commemorar el Dia Internacional de l'Orgull LGTBI, que se celebra el 28 de juny, per defensar els drets i llibertats dels col·lectius LGTBI i promoure les diversitats sexuals i de gènere.

  • Del 20 de maig fins al 28 de juny, els programes 'Orgull de Barri' i 'Orgull de Museus' reuniran propostes i activitats en places, biblioteques, centres cívics i museus, informa el consistori en un comunicat aquest dissabte.
20:13

Gastronomia. L'Antiga Fàbrica Damm de Barcelona acollirà el 20 i 21 de maig el III Time To Eat Fest, el festival gastronòmic organitzat per Time Out i patrocinat per Estrella Damm amb 22 cuiners de 16 restaurants de la ciutat per "posar a l'abast del gran públic degustacions exclusives de primer nivell, elaborades amb producte català."

  • A més de degustacions i cuina ininterrompuda, hi haurà còctels, xerrades gastronòmiques, música en directe, activitats infantils i el I Time to Fit, amb sessions d'entrenament prèvies a un brunch fitnes, informen els organitzadors en un comunicat.
19:48

Economia. La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha afirmat que "Espanya està recuperant els nivells econòmics previs a la gran crisi financera, a la qual va seguir una dècada perduda en matèria econòmica."

19:41

Medi ambient. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) atura el vessament d'uns 1.000 metres cúbics d'oli alimentari d'una empresa de gestió d'olis i greixos vegetals de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental) fent una mota a la riera Seca per contenir i recollir el producte i evitar que arribi al riu Besòs.

  • Segons els Bombers de la Generalitat, la fuita de lípids s'ha originat a les 11.13 hores en trencar-se una sitja de l'empresa, situada a la carretera de Ripollet.
  • El Grup d'Estructures Col·lapsades d'aquest cos s'ha desplaçat fins al lloc per avaluar l'estabilitat de la sitja que ha patit la fuita. El vessament està contingut entre els municipis de Santa Perpètua i la Llagosta.
19:31

Successos. Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) han realitzat un dispositiu policial conjunt a dos bars musicals de la capital catalana que s'ha tancat amb la detenció de set persones –tres per tràfic de drogues, tres per atemptat a agents de l'autoritat i una per un requeriment judicial- i 13 denunciats per tinença de drogues i armes.

  • La primera inspecció s'ha produït pels voltants de les 02.00 hores de la matinada d'aquest dissabte al Butyklan, un local d'oci nocturn situat a la Travessera de les Corts. La segona inspecció s'ha realitzat pels voltants de les 08.00 hores al bar 'La Oficina', situat al carrer de la Verneda, al districte de Sant Martí.
19:05

Economia. El preu de la llum cau aquest diumenge un 22,57%, fins a 39,58 euros/MWh, amb nou hores a zero euros. És el preu més baix des del passat 16 d'abril, amb la llum a zero euros entre les 09.00 i les 18.00 hores.

18:41

Món global. El Ministeri de Defensa britànic estima que les forces ucraïneses que combaten al front de la ciutat de Bajmut, a l'est del país, han aconseguit avançar un quilòmetre en els últims quatre dies aprofitant una retirada caòtica del bàndol rus.

  • Aquest divendres passat, cal recordar, el cap del grup de mercenaris rus Wagner, Yevgeni Prigozhin, va confirmar que les tropes russes s'han retirat d'un total cinc quilòmetres de territori a Bajmut després que el Ministeri de Defensa hagi informat que les unitats russes han realitzat "una retirada no tàctica" cap a una línia del front més avantatjosa.
18:19

Món global. El president ucraïnès Volodimir Zelenski visita Itàlia, el president de la qual, Sergio Mattarella, ha ratificat el seu "complet suport" del seu país en tots els àmbits en la guerra contra Rússia. "Ratifico el ple compromís d'Itàlia en termes militars, financers, humanitaris i de reconstrucció, a curt i a llarg termini", ha assegurat Mattarella. "No només estan en joc la independència i la integritat territorial d'Ucraïna, sinó també la llibertat dels pobles i l'ordre internacional", ha afegit.

  • Després de la seva visita a Itàlia, Zelenski visitarà Alemanya aquest diumenge, segons fonts del govern alemany.
17:52

Medi ambient. Uns 200 pagesos del Camp de Tarragona s'han concentrat aquest dissabte a Riudecanyes per advertir que la sequera podria provocar la mort d'avellaners i la reducció de la producció d'oliveres repartides en unes 4.000 hectàrees.

  • L'acció coincideix amb la primera campanya en què no es transvasa aigua del pantà de Siurana al de Riudecanyes. En aquest context, Unió de Pagesos ha insistit en reactivar el projecte de regeneració d'aigua de la depuradora de Reus i ha exigit a les administracions inversions en mesures efectives i ajudes per al sector per afrontar les pèrdues. 
17:24

Eleccions municipals. La candidata de Valents a l'alcaldia de Barcelona, Eva Parera, considera que les mesures que limiten el turisme o l'ús del cotxe privat debiliten el comerç i posen en risc fins a 10.000 llocs de feina a la ciutat.

  • "Si comencem a fer polítiques en contra del turisme i la mobilitat amb el peatge urbà i posant carrils bici per restringir els accessos la gent que ve de fora acabarà anant a les grans superfícies", ha afirmat en una visita al barri de Sants. 
17:03

Política. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha respost al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que "el que és indecent" és que pacti amb EH Bildu. En un acte electoral a Getafe aquest dissabte al matí, Feijóo ha insistit a censurar que els abertzales hagin inclòs persones condemnades per pertànyer a ETA a les llistes del 28-M.

  • "De Bildu ningú pot esperar res, el que és indecent és que tu, Sánchez, pactis amb ells, governis amb ells", ha dit Feijóo després que Sánchez afirmés que la decisió de Bildu "pot ser legal, però no decent". 
16:38

Eleccions. La Junta Electoral de Zona del Baix Empordà obliga l'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro a retirar les estelades dels edificis municipals. Es tracta d'una decisió que l'òrgan ha pres arran d'una demanda del grup municipal de la formació taronja i de la seva candidata en aquestes properes eleccions municipals, Cristina Rossell, que va criticar que hi hagués estelades en diversos edificis de titularitat de l'Ajuntament.

  • El partit ha celebrat aquesta decisió i reclama "neutralitat política" durant la campanya electoral. Rossell assegura que "acabarà amb l'exclusió" que practiquen els partits "nacionalistes".
16:13

Successos. La plaça de l'Assumpció del barri de Sant Narcís de Girona s'ha llevat aquest dissabte amb un acte de vandalisme. L'estructura que representava una bola del món i que formava part de Temps de Flors ha aparegut cremada i destrossada. Es tracta d'un muntatge que havien dissenyat veïns del barri, que havien treballat durant diverses setmanes per deixar-lo a punt.

Una mostra de Temps de Flors, cremada | ACN

15:44

Consum. La cadena de supermercats Lidl ha retirat de la venda unes crispetes elaborades per l'empresa Liven, amb seu a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) i plantes de producció a Berga i Puig-reig (Berguedà). Es tracta de tres productes diferents de la marca Snack Day: el paquet de crispetes de 80 grams i els de 3x100g i 6x100g.

  • Segons Lidl, Liven ha informat que contenen el pesticida Clorpirifós per damunt del límit permès, la qual cosa pot provocar llàgrimes, salivació i malestar general en cas de consum elevat
15:44

Consum. La cadena de supermercats Lidl ha retirat de la venda unes crispetes elaborades per l'empresa Liven, amb seu a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) i plantes de producció a Berga i Puig-reig (Berguedà). Es tracta de tres productes diferents de la marca Snack Day: el paquet de crispetes de 80 grams i els de 3x100g i 6x100g.

  • Segons Lidl, Liven ha informat que contenen el pesticida Clorpirifós per damunt del límit permès, la qual cosa pot provocar llàgrimes, salivació i malestar general en cas de consum elevat
15:21

Política. El candidat del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ha promès un pla de rehabilitació dels barris amb col·laboració publicoprivada amb què rehabilitaria 1.200 edificis -uns 20.000 habitatges- i instal·laria 200 ascensors. En un acte al barri del Camp de l'Arpa, a Sant Martí, ha reivindicat que aquesta és una proposta de "justícia social".

  • El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, l'ha acompanyat i ha tret pit de l'acció del govern socialista i del PSC a Catalunya per la "convivència" que hi ha ara al país, després dels anys del procés.
14:39

Política. La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha demanat aquest dissabte des de Nou Barris concentrar el vot progressista el 28-M en la candidatura liderada per Ada Colau

14:00

Política. ERC ha iniciat la campanya electoral a l'àrea metropolitana de Barcelona amb l'objectiu clar: tenyir de taronja el cinturó roig. Des de l'Hospitalet de Llobregat, els republicans s'han postulat com "l'alternativa" a una zona històricament governada per socialistes: "És l'hora d'acabar amb els que han manat sempre", ha proclamat la portaveu d'ERC, Marta Vilalta.

13:17

Política. El candidat de Junts a Barcelona, Xavier Trias, ha reconegut aquest dissabte que guanyar a la capital catalana serà "complicat" davant d'unes enquestes que l'"atabalen".

  • En un acte davant del Mercat de Santa Caterina, Trias ha promès més "activitat econòmica" i "seguretat" per millorar la vida dels veïns de Ciutat Vella. "El fracàs de Colau i Collboni és que la gent viu pitjor", ha assegurat l'exalcalde. Per exemple, ha defensat que cal "explicar" els beneficis de la Copa Amèrica i "fer que la gent s'entusiasmi" amb aquesta competició de vela.
13:17

Política. El candidat de Junts a Barcelona, Xavier Trias, ha reconegut aquest dissabte que guanyar a la capital catalana serà "complicat" davant d'unes enquestes que l'"atabalen".

  • En un acte davant del Mercat de Santa Caterina, Trias ha promès més "activitat econòmica" i "seguretat" per millorar la vida dels veïns de Ciutat Vella. "El fracàs de Colau i Collboni és que la gent viu pitjor", ha assegurat l'exalcalde. Per exemple, ha defensat que cal "explicar" els beneficis de la Copa Amèrica i "fer que la gent s'entusiasmi" amb aquesta competició de vela.
12:49

Temps. Protecció Civil ha donat per finalitzada aquest dissabte al matí l'alerta del pla especial d'emergències per inundacions de Catalunya (Inuncat), que es va activar divendres per les fortes precipitacions que s'esperaven a diversos punts del país. El telèfon d'emergències 112 ha rebut 106 trucades les darreres hores vinculades amb 67 incidents provocats per les pluges i les calamarsades.

12:02

Política. El candidat del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Daniel Sirera, ha anunciat que denunciarà l'Ajuntament de Barcelona al jutjat de guàrdia per la "inacció" de la Guàrdia Urbana durant les manifestacions a la Bonanova en relació als habitatges okupats El Kubo i la Ruïna.

11:36

Cultura. La Nit dels Museus celebrarà la nit d'aquest dissabte una edició amb 90 equipaments de vuit municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona, una xifra "rècord", informa l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub) en un comunicat.

10:49

Societat. El Departament de Justícia, Drets i Memòria i la família de l'obrer i sindicalista andalús Cipriano Martos, assassinat pel règim franquista l'any 1973, han acordat que les despulles del militant antifeixista s'entreguin el 3 de juny a Huétor Tájar, població d'origen dels Martos

10:23

Preu llum. El preu de la llum cau aquest dissabte un 31%, fins a 51,12 euros/MWh. Per franges horàries, el preu mínim, de 2,91 euros/MWh, serà entre les 16:00 i les 17:00, mentre que el preu màxim es registrarà entre les 21:00 i 22:00, amb 101,11 euros/MWh.

09:21

Rodalies. La manca de tensió elèctrica a la línia ferroviària ha obligat a interrompre la circulació de trens entre Puigcerdà (Cerdanya) i Planoles (Ripollès). Això afecta la línia R3 de Rodalies de Catalunya i ha fet que Protecció Civil posi en prealerta el pla per emergències en el transport de viatgers per ferrocarril (Ferrocat). Segons Renfe, s'ha habilitat un servei de transport alternatiu per carretera i la incidència provoca retards de més de 30 minuts a la resta de la línia.

 

09:00

Incendi. Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat a les 6:19 d'aquest dissabte l'incendi que cremava des de divendres a la tarda a Bonastre (Baix Penedès) i que ha afectat unes 60 hectàrees, segons càlculs dels Agents Rurals. 

08:10

Societat. Una zona agrícola de Bell-lloc d'Urgell (Pla d'Urgell) viu una situació insòlita a causa de les restriccions al reg per la sequera.

08:00

Política. El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha criticat que el PSOE "calli i abaixi el cap" davant la "provocació inacceptable" de les candidatures d'EH Bildu, que inclouen condemnats per pertànyer a ETA