En directe

Diumenge de campanya electoral

Temps de lectura: 1 minut

Els lemes de la campanya marquen els principals missatges que vol donar cada candidatura, després d'haver-se publicat vídeos electorals i fotografies de marca política. Consulta'ls tots

Suècia és el país guanyador d'Eurovisió 2023. Loreen s'ha imposat a la resta de representants amb 583 punts, per davant de Finlàndia i en una final gairebé sense rival.

El Barça vol assaltar aquest diumenge a les 21:00 a un Espanyol ofegat en el descens i recordar què significa aixecar la Lliga quatre anys després.

20:21

Economia. Els cotxes nous es van encarir un 6,3% l'abril de 2023 en comparació amb el mateix mes de l'any anterior, nou dècimes percentuals menys que el 7,2% d'increment interanual registrat el març passat, segons les últimes dades de l'Índex de Preus de Consum (IPC) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

19:58

Esports. Falta una hora perquè l'Espanyol rebi el Barça a les 21 en un xoc transcendental per a tots dos equips. Els culers podrien proclamar-se matemàticament campions de lliga a l'estadi del màxim rival de la ciutat, mentre que els pericos estan necessitats de victòries, ja que lluiten per la salvació.

19:31

Economia. El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat a l'engròs pujarà aquest dilluns un 40,47% respecte a aquest diumenge, situant-se en 55,60 euros per megawatt hora (MWh). Per franges horàries, el preu mínim, de 4,16 euros/MWh, es donarà entre les 15.00 i les 18.00 hores, mentre que el preu màxim es registrarà entre les 21.00 i 22.00 hores, amb 103,50 euros/MWh.

19:09

Rodalies. Esquerra Republicana (ERC) i Junts portaran al Ple del Congrés d'aquesta setmana sengles interpel·lacions urgents perquè la ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, doni explicacions sobre les constants incidències en les Rodalies de Catalunya.

  • Les interpel·lacions seran una setmana després que la ministra Sánchez hagi estat reprovada tant en el Congrés com en el Senat. En el cas de la Cambra Baixa, la censura tenia el seu origen en la política d'habitatge, mentre que a la Cambra Alta va ser, precisament, per la situació de Rodalies.
18:45

Món global. El president ucraïnès, Volodimir Zelenski, hauria plantejat en privat la possibilitat d'atacar i conquerir territori rus o dinamitar l'oleoducte que supleix amb petroli rus a Hongria, segons documents dels serveis secrets nord-americans. Així el recullen comunicacions internes del mandatari ucraïnès amb els seus caps militars, citats pel diari 'The Washington Post'.

  • Fins ara Zelenski s'ha guanyat el suport dels seus aliats occidentals amb promeses que mai no faria servir les armes que li donen per atacar territori rus, però segons aquestes fonts estaria especulant amb accions ofensives i amb l'ús de míssils de llarg abast per atacar objectius dins de territori rus.
18:22

Món global. Tanquen els col·legis electorals en els comicis presidencials de Turquia sense enquestes a peu d'urna. Les eleccions s'han desenvolupat sense incidents i no s'han donat a conèixer xifres totals de participació, encara que l'afluència de votants en aquests comicis ha estat extraordinària i podria fins i tot superar el 86 % d'assistència de 2018, segons experts del portal Middle East Eye.

  • Erdogan aspira a un nou mandat davant Kemal Kiliçdaroglu, donat suport per una coalició de partits opositors. El mandatari fa front al que aparentment podria ser el seu repte més gran a les urnes, amb alguns sondejos donant l'avantatge a Kiliçdaroglu a pocs dies de la votació.
  • Els resultats preliminars que podrien ser donats a conèixer entre les 19.00 i les 20.00, hora peninsular espanyola.
18:03

Política. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha fet una crida a votar els socialistes per evitar casos com el de la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, i recuperar la "dignitat de les institucions". En un acte electoral a Tarragona, Illa ha lamentat que "una senyora condemnada per corrupció s'enganxi a la cadira" de la cambra catalana. El líder socialista considera que la presidenta de Junts té "tot el dret a defensar-se", però no "a arrossegar el Parlament de Catalunya". 

17:44

Política. El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, s'ha compromès a impulsar la gratuïtat de les escoles infantils a tot l'estat espanyol, en col·laboració amb les autonomies, si és elegit president. En un acte electoral aquest diumenge al matí a Saragossa, Feijóo ha dit que el PP defensarà les "famílies majoritàries, les monoparentals i les nombroses" perquè són una "institució bàsica per a la societat".

  • El líder dels populars ha reivindicat que quan presidia Galícia ja va implantar aquesta mesura. "Això és política de veritat, la resta és política de l'anunci i més en campanya electoral", ha afirmat.
17:25

Cultura. La Festa Major de Lleida viu la darrera jornada en què tancarà un programa de 250 propostes culturals i festives en honor a Sant Anastasi. La Paeria de Lleida s'ha mostrat molt satisfeta per la participació ciutadana, però especialment perquè s'hagi refermat l'interès dels més joves per les activitats de cultura popular, com el seguici infantil de Lo Marraco, la Trobada de Gegants o la Diada Castellera, que han aplegat centenars de persones entorn de l'Eix Comercial durant el cap de setmana.

Festa Major de Lleida | ACN

ACN

17:02

Campanya. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet una crida a traslladar a Mataró la victòria que ERC va obtenir a les eleccions municipals de fa quatre anys a Barcelona. "Vam guanyar a Barcelona l'any 2019 i ara toca fer-ho a Mataró", ha dit aquest diumenge durant un acte de campanya a la capital del Maresme amb l'alcaldable Pim Camprubí i la secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta. 

16:41

Campanya. La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha criticat la "supèrbia colossal" de l'exconsellera d'Acció Exterior i ara candidata de la llista de Xavier Trias a l'alcaldia de Barcelona Victòria Alsina per haver dit que el feminisme majoritari és "un pèl dogmàtic" i està "vinculat a l'esquerra populista".

  • Verge li ha retret que vulgui "donar lliçons de feminisme al moviment" i ha demanat que "qui no sàpiga aportar per accelerar la transformació feminista del país que s'aparti".
16:15

Campanya. La líder de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha criticat que el PSOE fa "moltes promeses en campanya electoral que sonen molt bé, però que després no compleixen".

  • "El PSOE és una força eminentment conservadora, en el sentit que conserva el que hi ha. L'única cosa que pretén és posar alguns pedaços perquè sembli que alguna cosa ha canviat, però no va a l'arrel dels problemes estructurals i dels canvis profunds que necessita aquesta societat", ha dit aquest diumenge al matí en un acte electoral a Mallorca.
15:49

Campanya. El candidat del PP a l'alcaldia de Barcelona, Daniel Sirera, s'ha compromès a fer "tot el que sigui" per captar votants de Ciutadans de cara a les eleccions municipals. "Asseguro que en els propers dies farem el que sigui perquè els antics votants de Cs vinguin al PP, d'on no haurien d'haver marxat mai", ha assegurat en una atenció a mitjans.

  • Sirera també s'ha referit a l'enquesta publicada pel Grup Godó aquest diumenge, que assenyala que els populars obtindrien 3 regidors, mentre que Vox els superaria amb 4. "Barcelona no necessita populismes ni d'esquerres ni de dretes, ni separatistes", ha dit Sirera, que ha insistit que el PP és "l'únic vot útil" per al centredreta.
15:18

Campanya. El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha alertat que la "gran aliança conservadora" s'està tornant a activar perquè té "por" d'una victòria republicana el 28-M. Durant un míting aquest diumenge a Horta, Junqueras ha advertit que aquesta aliança -que s'ha "repartit el país durant 40 anys"- utilitza tots els mitjans per "condicionar l'opinió" de la ciutadania amb enquestes. Però ha afegit que ERC té una aliança "més poderosa": el lligam amb la gent.

15:03

Campanya. El president de Vox, Santiago Abascal, fa una crida a què Barcelona "no es resigni" entre "una comunista psicòpata i perillosa com Colau i un 'progre' com Collboni". Així ho ha proclamat des de la plaça Artós, símbol de les concentracions de formacions ultres i d'extrema dreta, on Vox ha celebrat un míting per donar suport a l'alcaldable del partit a la capital catalana, Gonzalo de Oro.

14:46

Campanya. L'alcaldable de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha assegurat aquest diumenge que la seva candidatura és "l'única garantia" que no es faci l'ampliació de l'aeroport del Prat. "Estem en contra del negacionisme climàtic", ha dit després de subratllar la seva preocupació pel fet que Collboni i Trias obrin la porta "a fer un acord de govern" basant-se en reprendre el debat sobre l'ampliació.

  • Davant d'això, ha fet una crida perquè la gent progressista i ecologista de Barcelona i l'àrea metropolitana es mobilitzi "massivament". "No permetrem l'ampliació de l'aeroport", ha advertit des del Parc Nou del Prat de Llobregat, on ha participat en un acte d'En Comú Podem coincidint amb la paella metropolitana dels comuns en aquest municipi.
14:29

Campanya. El candidat del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, oferirà pràctiques remunerades per a 1.400 joves si és alcalde després del 28-M. En un acte a Nou Barris, acompanyat del ministre de Cultura i Esports, l'alcaldable vol garantir que els joves que vulguin emancipar-se puguin fer-ho amb un habitatge assequible i "possibilitat de feina digna i ben pagada".

  • Per això ha promès facilitar unes pràctiques professionals remunerades a joves menors de 30 anys que hagin acabat els seus estudis de Formació Professional o universitaris.
14:11

Campanya. La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha carregat contra la gestió de Rodalies al Baix Llobregat i ha retret a la ministra de Transports, Raquel Sánchez, que no hagi aconseguit resoldre els "problemes" de la xarxa des del seu càrrec al govern espanyol. "No es nota que hagi tingut aquesta feina i aquesta responsabilitat municipal quan va a Madrid", ha criticat Borràs, fent referència al passat de Sánchez com a alcaldessa de Gavà.

  • En un acte de campanya des de Castelldefels, el portaveu del partit al Senat, Josep Lluis Cleries, també ha criticat la "gestió nefasta" i la "desinversió crònica" de Rodalies. "Cada tren que arriba tard, és amb el vot d'ERC", ha dit. 
13:53

Seguretat. Les associacions i sindicats Jusapol, Jucil i Jupol, de la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil, han reunit una trentena de persones a la plaça de Sant Jaume aquest diumenge per denunciar l'"abandónament" del govern espanyol als agents destinats a Catalunya.

  • Els policies reclamen l'equiparació de les condició laborals amb els Mossos d'Esquadra i volen que es declari Catalunya Zona d'Especial Singularitat (com al País Basc) davant del "clima d'atac, assetjament i odi" que diuen patir els agents dels dos cossos en aquest territori.

13:19

Incendi. Els Bombers de la Generalitat han donat per extingit aquest diumenge al migdia l'incendi que cremava des de divendres a la tarda a Bonastre (Baix Penedès) i que ha afectat unes 60 hectàrees, segons càlculs dels Agents Rurals. L'incendi va començar divendres en una zona propera a una hípica i ha tingut flames de fins a 20 metres d'alçada. 

12:24

Societat. Un home de 24 anys ha quedat en llibertat amb càrrecs després de ser detingut el passat 11 de maig per presumptament difondre imatges íntimes de la seva cunyada a les xarxes socials i exigir-li diners a ella i al seu germà a canvi de no fer-ho.

11:38

Accident mortal. Un home de 24 anys ha mort aquest diumenge de matinada a la B-20 a Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat). El Servei Català de Trànsit ha explicat que la víctima, un veí de Barcelona, conduïa una motocicleta que, per causes que s'estan investigant, ha sortit de la via al punt quilomètric 3 de la carretera.

11:00

Societat. L'Estat ha aprovat recentment els POEM que inclouen el golf de Roses com l'únic punt de Catalunya on es podran instal·lar parcs eòlics marins. El ministeri preveu tirar endavant la primera de les subhastes aquest mateix any i a hores d'ara hi ha sis projectes sobre la taula.

10:15

Cultura. Més de 100.000 persones han passat per la Nit dels Museus celebrada a vuit municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona aquest dissabte. Segons ha informat l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), els equipaments amb més visitants han estat el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), amb 8.093 i el Museu d'Història de Barcelona (MUHBA), amb 7.215. 

09:25

Tribunals. El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), amb seu a Estrasburg (França), ha admès a tràmit una demanda del president d'ERC, Oriol Junqueras, en què denuncia que l'estat espanyol li va prohibir assistir a la sessió constitutiva del Parlament de Catalunya el desembre de 2017, mentre era en presó preventiva.

09:05

Catalunya. L'Anoia és una de les comarques amb més projectes solars i eòlics: 105 aerogeneradors en servei -18 de projectats- i 432 hectàrees de plaques en tramitació.

08:40

Política. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha reptat a ERC perquè no doni "ni un vot més a Pedro Sánchez" fins que el govern espanyol signi el traspàs integral de Rodalies.

  • En un acte de campanya a Blanes (Selva), Turull ha retret als republicans que utilitzin el caos ferroviari com un dels temes de campanya, mentre a Madrid "posen la catifa vermella" al govern del PSOE i Podem.

Categoria: En directe