En directe
EN DIRECTE
ÚLTIMA HORA

Segueix l'actualitat

Els candidats a les eleccions de Barcelona

Segueix l'actualitat

Temps de lectura: 1 minut

L'estudiantat de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de Blanquerna, centre adscrit a la Universitat Ramon Llull, fan una protesta aquest dimarts 16 de maig per mostrar el seu suport a les quatre alumnes que han presentat denúncies contra el professor acusat d'assetjament sexual i abús de poder.

El deganat va apartar el docent la setmana passada després de rebre la segona queixa formal, tal com va avançar Principal en exclusiva.

21:00

Extrema dreta. Els Mossos d'Esquadra han denunciat el candidat de Vox a Barcelona, Gonzalo de Oro-Pulido, per portar una porra extensible durant la concentració dels contraris a l'ocupació de la Bonanova. Els agents antidisturbis ARRO el van escorcollar a pocs metres de les cases ocupades un cop havia acabat la concentració, que va concloure sense incidents, gràcies al dispositiu dels Mossos.

20:45

Les incidències per LGTBI-fòbia entre l'1 de gener i el 16 de maig han estat 110, segons les xifres recollides per l'Observatori Contra l'Homofòbia. En el mateix termini del 2022 n'hi havia hagut 95, per la qual cosa l'entitat notifica un augment del 15,8%. El col·lectiu més afectat ha estat el d'homes homosexuals, amb 65 incidències (el 56% del total).

19:44

Els sindicats CCOO i CSIF han desconvocat la vaga prevista a la Seguretat Social -la que hauria estat la primera de la història de l'entitat- després d'arribar a un acord aquest dimarts a la tarda amb el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions que, entre d'altres millores, inclou un augment de la plantilla, la reivindicació principal de les dues entitats. El sindicat UGT, que no secundava la vaga, ha signat també un acord que, al seu parer, no difereix en essència del que ja s'havia presentat l'abril passat.

  • El pacte també inclou la creació immediata de l'Agència Estatal de la Seguretat Social i incorpora incentius per al rendiment i dos dies de teletreball a la setmana a partir de 2024 per a tots els treballadors.
19:22

Els alumnes de 9 anys espanyols baixen set punts en comprensió lectora, fins als 521, en l'última avaluació sobre comprensió lectora PIRLS el 2021 respecte a la de 2016. Espanya se situa al lloc 21 juntament amb Nova Zelanda en aquesta cinquena edició de l'estudi, els resultats del qual reflecteixen una tendència del rendiment a la baixa a causa de la pandèmia. 

  • Singapur lidera la classificació amb 587 punts, seguit d'Irlanda (577), Honk Kong (573), Rússia (567) i Irlanda del Nord (558), mentre als últims llocs se situen Sud-àfrica (288), el Marroc (372), Egipte (378), Jordània (381) i l'Iran (413). 
  • L'informe ha revelat que dos terços dels països que han participat han registrat un descens del rendiment mitjà en lectura entre 2016 i 2021, la qual cosa suggereix que la pandèmia ha tingut un impacte negatiu generalitzat en aquest aspecte.
19:00

12 anys de presó per agredir sexualment d'una menor. L'Audiència de Tarragona ha jutjat aquest dimarts un home a qui la fiscalia demana 12 anys de presó per haver agredit sexualment una nena de 14 anys el 2019 a Alcanar.

  • L'acusat ha renunciat a declarar i en el seu dret a l'última paraula ha demanat l'absolució.
  • Un testimoni principal del cas assegura que va agredir la víctima enmig del carrer després de sortir d'una discoteca.
     
18:41

El mirador de la torre Glòries rep 100.000 visitants durant el seu primer any. L'espai ubicat a la darrera planta de l'edifici, a 125 metres d'altura, i l'exposició complementària ubicada a la planta baixa ho celebraran amb visites guiades gratuïtes durant el pròxim cap de setmana, que és quan es compleix l'any exacte de l'obertura de la instal·lació.

  • A més, la torre Glòries projectarà una il·luminació especial d'aniversari també del 19 al 21 de maig. El Mirador torre Glòries, propietat de la companyia immobiliària Merlin Properties, s'ha dissenyat en col·laboració amb la divisió d'exposicions de Mediapro.
18:34

Xavier Trias vol que l'aeroport del Prat "competeixi amb Madrid" i critica Aena. "Ens estan prenent el pèl", ha denunciat el candidat de Junts en un acte aquest dimarts al Col·legi d'Economistes, i ha afegit: "La societat civil catalana hauria d'aixecar la veu".

  • Admetent que "no és fàcil" fer aquesta infraestructura, Trias ha defensat que cal acordar "la solució més respectuosa" i més "intel·ligent" per evitar "problemes" amb Brussel·les. "És molt delicat mediambientalment", ha reconegut Trias, que s'oposa a la pista al mar perquè "embolica més del compte"
18:19

Detingut un home de 29 anys per agredir amb arma blanca la seva parella a Tarragona. Els Mossos d'Esquadra han detingut un home de 29 anys per uns fets van tenir lloc la matinada de diumenge, al carrer Mas dels Cubs. L'acusat hauria intentat apunyalar amb una arma blanca la seva companya sentimental.

  • Fonts policials confirmen que la víctima va ser traslladada a l'hospital i que no es tem per la seva vida, tot i que es desconeix l'abast de les lesions que va patir o si el seu estat de salut és greu. Els agents ho investiguen com un presumpte cas de violència domèstica. La previsió és que el detingut passi a disposició judicial aquest dimarts.
 
17:58

El PSC vol crear una oficina per ajudar a prevenir les ocupacions delictives a Barcelona. L'alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, també ha dit que habilitarà un "protocol" a través del 112 diferent per atendre els veïns, si guanya el 28-M.

  • El candidat farà ús de la llei aprovada enguany pel Parlament que permet que els ajuntaments promoguin els desallotjaments davant ocupacions conflictives d'habitatges de grans tenidors si aquests no actuen en un termini de 30 dies.
  • La normativa deixa fora els petits propietaris. Collboni vol fer un abordatge "preventiu" de les ocupacions i detectar-les des del primer "indici". L'oficina hauria de "coordinar" els serveis municipals -Guàrdia Urbana i socials- i la judicatura.
17:34

Xavier Trias buscarà mantenir "bones relacions" amb l'Estat, però avisa que no serà "un xai". El candidat per Barcelona ha dit aquest dimarts: "L'obligació és tenir bones relacions, això no vol dir ser un xai. Hem d'exigir respecte i que no ens prenguin el pèl econòmicament amb el finançament", ha dit aquest dimarts preguntat sobre la seva estratègia internacional per a Barcelona, ja que pretén acollir "actes multilaterals".

  • En aquesta línia, l'exconseller d'Economia Jaume Giró ha reclamat "rellançar" Barcelona "com a capital econòmica del progrés i el benestar de la Mediterrània" on els "emprenedors i innovadors se sentin còmodes".
17:17

Salvador Illa lamenta el "retard" del Govern en la planificació de la B-40. El líder del PSC i ha fet una crida a l'executiu perquè mantingui la credibilitat en l'acord signat. "En política es pot perdre tot menys la credibilitat, la meva està intacte i la del senyor Aragonès espero que també: espero que el desenllaç d'aquest afer no la posi en dubte", ha defensat.

  • El cap de l'oposició ha fet aquestes declaracions en un acte electoral a Terrassa, on ha acompanyat l'alcaldable dels socialistes a la ciutat, Eva Candela. En la seva intervenció, Candela ha volgut marcar distàncies amb el candidat de Tot per Terrassa, Jordi Ballart.
17:05

Josep Maria Jové presenta l'escrit de defensa al TSJC i reivindica la legitimitat democràtica de convocar un referèndum. El president de Consell Nacional d'ERC i president del grup parlamentari dels republicans ha dit que "aquest és el judici del referèndum, un judici a la voluntat democràtica d'una majoria amplíssima de la societat catalana".

  • "La convocatòria i celebració d'un referèndum com el que s'enjudicia mai podrà ser sancionada penalment ni ser qüestionada la seva legitimitat democràtica", diu el text.
  • La fiscalia demana 7 anys de presó i 32 d'inhabilitació per a Jové, i sis de presó i 27 d'inhabilitació per a Lluís Salvadó, número 3 d'Economia el 2017 pel delicte de malversació agreujada. 
17:00

16 anys de presó per un mafiós suec. L'home ha estat condemnat per l'Audiència de Barcelona per haver matat a trets un rival d'un altre clan el 2019 en un pis del carrer Urgell de Barcelona.

  • L'home va aconseguir una rebaixa de presó dels 27 als 16 anys perquè va acceptar els fets i el tribunal ha aplicat l'atenuant de reparació del dany i confessió.
16:43

El Tribunal Suprem eleva les indemnitzacions per l'accident de Germanwings. 14 familiars de diverses víctimes mortals cobraran més pel xoc mortal d'un avió Germanwings el 24 de març de 2015 en què van morir 150 persones en estavellar el copilot intencionadament l'aeronau als Alps francesos.

  • El tribunal considera que l'increment sobre la indemnització resultant de l'aplicació del barem sobre accidents de trànsit ha de ser del 50%, en comptes del 35 o el 45% segons si els familiars convivien amb les víctimes o no. Els magistrats tenen en compte les especials circumstàncies de la tragèdia.
15:32

El Govern aprova el pla de gestió de les conques internes per augmentar en prop d’un 30% la disponibilitat de nova aigua. El pla arriba amb sis mesos de retard i amb una amonestació de la Comissió Europea sobre la taula però el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Manuel Reyes, assegura que Europa no multarà l'executiu. I atribueix el retard al canvi de Govern. "Si no hagués estat en un calaix durant 8 mesos, haguéssim sigut els primers en aprovar-lo", ha dit.

15:03

Acaba la concentració, marcada per un clima d'incomoditat, ja que una cinquantena d'assistents s'han mantingut apartats uns metres i no han arribat a sumar-se obertament seient a terra amb la resta d'alumnes. "No ens miris, uneix-te", han respost aquestes, insistint que l'afer afecta tota la comunitat. Aquest clima enrarit s'explica també per l'absència de portaveus i d'organitzadors de la protesta.

 | Oliver de Ros / Principal

Oliver de Ros

14:46

Al voltant d'un centenar d'estudiants han manifestat així la seva indignació pels casos d'assetjament i abús de poder que denuncien haver patit a la Facultat.

Estudiants de Blanquerna protesten pels casos d'assetjament sexual i abús de poder que denuncien | Oliver de Ros / Principal

Oliver de Ros / Principal

14:13

Comença la protesta de l'alumnat de Blanquerna. "Si ens toquen a una, ens toquen a totes" i "volem espais segurs", clamen asseguts a les portes de la Facultat, barrant l'accés.

13:36

El degà defensa la gestió que la Facultat està fent dels casos. Josep Lluís Micó ha explicat que la comissió la comissió que està gestionant la investigació ha de "recollir el màxim nombre de proves de totes les parts i testimonis per elaborar un informe que conclogui si hi ha hagut una infracció i de quin tipus".

  • La Facultat també ha anunciat l'obertura d'un punt lila físic i un altre de digital per recollir preguntes, denúncies i malestars en matèria de violència masclista a la universitat.
13:08

Els estudiants de la Blanquerna es manifesten d'aquí a menys d'una hora, a les 14, contra els casos d'assetjament sexual i d'abús de poder que denuncien patir a la Facultat. De fet, aquest dimarts ha transcendit una quarta denúncia formal contra un docent, el mateix que el deganat va apartar per segon cop la setmana passada, tal com va avançar Principal en primícia.

12:45

Un candidat del PP renuncia al partit després d'envair el camp de l'Espanyol. Carlos Ferrer-Callbetó ha presentat la renúncia al partit i a les eleccions municipals després que el diari Ara l'identifiqués com un dels seguidors radicals que el diumenge va saltar a la gespa del RCDE Stadium.

  • No militava el PP i es presentava com a independent. 
  • El número 9 del PP per Sant Joan Despí, Yago Darnell, que també havia saltat al camp, ha renunciat a les eleccions.
12:16

Desarticulades dues bandes de lladres que actuaven amb explosius. Els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional ha detingut 14 membres de dos grups criminals acusats de cometre 15 assalts a entitats bancàries en menys d'1 any.

  • Van obtenir un botí de 600.000 euros.
  • Eren itinerants i actuaven a Barcelona, Màlaga i Madrid.

En detall: En l'operatiu van intervenir pólvora, material pirotècnic per fabricar explosius i 42.000 euros en metàl·lic, i també:

  • 7 vehicles d'alta gamma
  • Claus falses i diverses eines.
  • Armes de foc, 4 carabines d'aire comprimit
  • Identificacions policials falses, armilles antibales, bastons policials i brides de detenció.

Situació actual: 4 dels 14 detinguts han ingressat a presó preventiva.

11:37

Girona, Temps de Flors. Continua l'edició d'enguany rebent milers de visitants. 

10:23

El Govern s'ha venut a Repsol les seves últimes participacions a l'operador de carburants Societat Catalana de Petrolis, Petrocat, segons ha avançat el diari Ara.

  • La Generalitat, a través de l'empresa pública Avança, encara controlava el 5,06% de les accions de Petrocat, després que l'any 1995 es vengués bona part de la companyia a les petrolieres Repsol i Cepsa. El 2014 l'empresa presidida per Antoni Brufau es va fer amb la majoria de les accions, i amb l'operació tancada ara, en controlarà finalment el 100%.
09:58

El PP demana la renúncia d'un candidat de Cerdanyola després que saltés a la gespa del camp de l'Espanyol el diumenge.

  • És el segon candidat del partit que es va sumar a l'acció dels radicals després de la derrota contra el Barça.
09:44

Una quinzena de contenidors i un cotxe han cremat aquesta nit entre Salt i el barri de Santa Eugènia de Girona en tan sols una hora. Els Bombers han rebut disset avisos en total, el primer d'ells a dos quarts d'una de la matinada a la plaça dels Països Catalans de Salt i l'últim ha estat tres minuts abans de dos quarts de dues de la matinada al carrer de Ramon i Cajal de Salt.

  • Al carrer de Pep Ventura també s'ha cremat un vehicle i al carrer Major les flames del contenidor han afectat la façana d'un edifici abandonat. Es creu que els autors dels fets serien els mateixos que els responsables de la vintena de contenidors que van cremar la nit de Sant Jordi en diversos carrers dels barris de Santa Eugènia i la Devesa de Girona.
08:55

Blanquerna rep una nova denúncia per assetjament sexual contra el professor que va ser apartat del centre. La facultat ha informat que la mediadora encarregada del compliment del protocol contra l'assetjament sexual ha rebut una nova denúncia contra el professor que ja va ser denunciat i apartat dimecres passat.

  • Aquest docent ja va ser denunciat el mes de setembre de 2022 i ja va complir una sanció en relació amb els fets. La setmana passada, després que apareguessin nous casos d'assetjament sexual, el centre universitari va tornar-lo a apartar com a mesura cautelar.
08:10

El Temps. Dia de cel tapat a Catalunya i temperatures semblants a les d'ahir, més baixes que les experimentades setmanes anteriors en què es va viure un estiu prematur.

  • Bufarà vent i podria caure alguna pluja puntual i feble en algunes zones del nord del territori.