En directe
EN DIRECTE
ÚLTIMA HORA

Eleccions Municipals 2023 a Catalunya

Votants en un col·legi electoral de Barcelona

Eleccions Municipals 2023 a Catalunya

Barcelona.
Actualitzat: Diumenge, 28 de maig de 2023. 21:41
Temps de lectura: 1 minut

5.490.046 catalans han estat cridats a les urnes aquest diumenge a Catalunya per votar a les eleccions municipals.

00:28

28-M Consulta els resultats de les eleccions d'aquest 28-M a tots els municipis de Catalunya.

00:17

Compareixença de Barcelona en Comú. Segueix en directe les paraules d'Ada Colau, després de retrocedir fins a una tercera posició i quedar-se amb 9 regidors a Barcelona.

00:09

Esquerra Republicana acabarà els comicis del 2019 com la força política amb més majories absolutes de Catalunya, amb un total de 234.

00:07

Compareixen els líders del PSC a Catalunya. Salvador Illa i Jaume Collboni parlen després de conèixer els resultats de les eleccions municipals.

00:00

Resultats espanyols. El PP supera els 23.200 regidors a Espanya, 2.800 més que en la legislatura passada. Per contra, el PSOE cau en més de 1.700 i supera els 20.600 regidors. 

23:56

Els líders de Junts admeten que l'independentisme ha de fer "una reflexió" després del 28-M i apel·len a la "unitat".

  • Tant la presidenta del partit, Laura Borràs, com el seu secretari general, Jordi Turull, han constatat que les forces secessionistes han de "reflexionar" sobre els resultats electorals.
23:56

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet autocrítica dels resultats d'Esquerra:

  • "És evident que no són els resultats que desitjàvem i treballarem per recuperar i ampliar la confiança. I treballant sempre per la llibertat i la prosperitat de Catalunya."
23:25

Parla Ernest Maragall, candidat d'ERC a Barcelona, al seu torn després de Junqueras.

23:22

Surt Oriol Junqueras per valorar els resultats electorals per aquestes eleccions municipals. "No són els resultats que desitjàvem", ha confessat.

 

22:50

Surt Xavier Trias per valorar els resultats, que el donen com a guanyador de les eleccions a Barcelona: "Ha estat un èxit total"

22:29

Junts torna a guanyar a Tàrrega i augmenta distància amb ERC que podria tornar a manar amb la CUP i el PSC. Rosa Maria Perelló ha aconseguit 8 regidors, 1 més que al 2019, mentre que la ERC d'Alba Pijuan amb 5 i la CUP de Laia Recasens amb 3 es mantenen. El PSC de Silveri Caro perd un regidor que és el que ha guanyat Perelló. Miguel Angel Rubio, del PP, Jordi Cots de Mà Estesa per Tàrrega – Ara Pacte Local, Ruben Vázquez de Valents i Eduard Pallerola de Vox, es queden sense entrar al consistori targarí.

22:13

El PSC torna a imposar-se a les eleccions municipals de Mollet del Vallès, amb el 42,94% dels vots, un cop s'ha escrutat el 100% de les butlletes. D'aquesta manera, Mireia Dionisio manté el bastió socialista de Josep Monràs però amb millora de resultats, atès que aconsegueix 12 regidors, 2 més que fa 4 anys. 

21:52

El candidat del PP, Xavier García Albiol, traspassa còmodament el llindar de la majoria absoluta a Badalona. Amb més d'un 50% escrutat, Albiol ha assolit 18 regidors a la ciutat de la comarca del Barcelonès.

  • Amb aquesta aclaparadora victòria, Albiol i el seu programa polític, molt centrat en la seguretat, cobra força en la formació.
21:42

Núria Parlón (PSC) revalidaria la majoria absoluta a Santa Coloma de Gramenet. 

  • Amb més del 60% del vot escrutat, Parlón aconseguiria 17 dels 27 regidors del consistori. 
21:25

Martí (BComú) veu positius els sondejos i demana prudència abans de valorar-los. El tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i número 2 de la llista d'Ada Colau ha subratllat que la participació "ha estat una mica més curta que fa quatre anys però, en canvi, molt superior" del que vaticinaven les enquestes, i l'ha atribuït als debats electorals i a la proximitat entre els comuns, el PSC i Junts.

21:11

La portaveu i vicesecretària general d'ERC, Marta Vilalta, confia que el seu partit es mantingui com la força amb més regidors i regidores a Catalunya.

  • En una breu compareixença davant la premsa aquest diumenge, des de l'Estació del Nord on ERC fa seguiment de la nit electoral del 28-M, Vilalta també ha valorat les dades de participació.
21:11

Consulta els primers resultats dels municipis de Catalunya a les eleccions locals

  • A partir de les 21:00, han començat a sortir els primers resultats de l'escrutini. 
20:49

La candidatura de Xavier Trias confia obtenir "dades molt més favorables" al llarg de la nit.

  • El número 3 de la llista, Jordi Martí, ha assegurat aquest vespre que veuen amb "satisfacció" les dades del sondeig de la CCMA i RTVE, que situen a Trias com a tercer en la pugna per Barcelona, perquè "són un punt de partida"
20:42

Collboni (PSC) arriba a la nit electoral del PSC "confiat d'obrir una nova etapa" a Barcelona. "Tots els demòcrates hem d'estar contents i satisfets que el dia hagi transcorregut amb total normalitat i de veure, una vegada més a Barcelona, la capacitat de respondre a la crida democràtica de la participació," ha dit Collboni.

20:25

Maragall, Aragonès i Junqueras (ERC) arriben a l'Estació del Nord per seguir la nit electoral. Està previst que representants d'ERC compareguin davant la premsa per fer una primera valoració de les últimes dades de participació de la jornada electoral.

  • ERC confia a obtenir uns bons resultats i mantenir-se com a partit més votat a Catalunya. El 2019 va aconseguir més de 800.000 vots i més de 3.000 regidors.
20:11

Segueix l'escrutini en directe a partir de les 21h

Principal t'oferirà els resultats en temps real de l'escrutini de les eleccions municipals a Catalunya a partir de les 21h (hora en què tanquen els col·legis a Canàries). Minut a minut. Municipi a municipi.

Ja pots buscar la teva població al nostre panell de resultats.

20:09

Ada Colau (BComú) guanyaria o empataria les eleccions a Barcelona amb Jaume Collboni (PSC). Els segueixen Xavier Trias (Junts), Ernest Maragall (ERC), Daniel Sirera (PP) i Gonzalo de Oro (Vox), segons el sondeig de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

20:00

Tanquen els punts de votació. Les meses ja no accepten més vots a les urnes i ha de començar l'escrutini de les urnes. Compte enrere per conèixer els guanyadors de les eleccions municipals arreu de Catalunya.

19:41

La candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha arribat a les 19 hores a la sala La Paloma per fer seguiment de la nit electoral.

  • En arribar a la sala i preguntada pels periodistes, Colau ha dit: "Volem ser optimistes, però també prudents", ja que encara falta gent per votar
19:31

Últims 30 minuts per votar. Els col·legis electorals tancaran a les 20:00 del vespre. Els primers resultats oficials no arribaran fins a les 21:00 de la nit, ja que a les Illes Canàries es tanquen els col·legis a aquella hora. 

19:22

La candidata de Ciutadans a Barcelona, Anna Grau, ja ha arribat a la seu del partit a la capital catalana, emplaçament escollit pels liberals per seguir els resultats d'aquest 28-M. Grau ha arribat passades les set de la tarda.

  • Ho ha fet acompanyada del líder del partit a Catalunya, Carlos Carrizosa, que aquest migdia ha acompanyat a la cap de llista a votar. Està previst que diversos membres de la direcció de Ciutadans, com els diputats Marina Bravo o Nacho Martín, es desplacin fins a la seu dels liberals a la capital, ubicada a la ronda Sant Antoni, per seguir l'escrutini.
19:02

La participació en les eleccions municipals d'aquest diumenge a la ciutat de Barcelona ha caigut 3,32 punts respecte de l'any 2019 i se situa al 48,66% a les 18.00 hores.

  • A l'Hospitalet de Llobregat, la segona ciutat de Catalunya, la participació s'ha quedat al 38,71%, 7,3 punts menys que el 46,01% assolit fa quatre anys.
18:55

Patacada de la participació a Girona. A la capital gironina, han passat per les urnes abans de les 18:00 hores de la tarda d'aquest diumenge un 40,58% dels electors censats. El percentatge representa una caiguda de 10,18 punts respecte a les darreres eleccions municipals del 2019.

  • Aquesta és una tendència compartida a la resta de capitals de la demarcació. En concret, a Figueres ha votat el 39,90% del cens (-6,84 punts); a la Bisbal d'Empordà, el 43,13% (-8,39); a Santa Coloma de Farners, el 38,85% (-11,41); a Olot, el 37,73% (-14,94), a Banyoles, el 46,13% (-10,64) i a Ripoll, el 49,06% (-4,46).
18:30

Dos militants del PSOE a Adra (Almeria) han sigut atropellats a les portes d'un col·legi electoral per una persona muntada en un patinet elèctric que duia simbologia franquista. Què ha passat?

18:11

Dades de participació a les 18:00. Un 44,44% d'electors han votat a les eleccions municipals  del 28 de maig a Catalunya fins a les 18:00, segons l'última actualització de la xifra de participació. A les 14:00 d'aquest diumenge, la xifra era d'un 31,1%, 3,9 punts menys que als comicis del 2019. 

18:01

El diputat de la CUP al Parlament, Carles Riera, ha demanat als electors que encara no han anat als col·legis electorals que optin per "votar pel canvi". Després de dipositar el vot al Poblenou, el portaveu dels anticapitalistes a la cambra ha assegurat que "el que hi ha en joc" en aquests comicis és "si guanyen els de sempre o si avança l'alternativa de canvi".

Carles Riera, diputat de la CUP, vota a les eleccions municipals | CUP

CUP

17:43

La participació a Tarragona cau més de quatre punts a les dues del migdia respecte a les eleccions municipals del 2019.

  • Una tendència compartida a la resta de capitals de comarca de la demarcació, amb l'única excepció de Gandesa (Terra Alta), on la participació ha crescut en 1,11 punts i s'ha situat al 44,04%.
  • La davallada més notòria s'ha registrat a Valls (Alt Camp), amb una caiguda de 5,72 punts i una participació del 32,59%, seguida de Móra d'Ebre (Ribera d'Ebre), on ha votat el 35,5% d'electorat, 5,14 punts menys que el 2019.
17:30

Valents demana impugnar les taules del col·legi electoral Escola Marta Mata a Barcelona perquè les paperetes de la seva candidatura per a les municipals s'han quedat a les caixes i "no han estat col·locades a les taules fins i tot passades les tres de la tarda", informa aquest diumenge en un comunicat.

  • La denúncia ha estat traslladada als membres de les taules, la Junta Electoral i la policia com una "greu situació de vulneració dels drets dels electors", segons la líder del partit i alcaldable de la ciutat, Eva Parera.
17:07

Els famosos que et pots trobar a la mesa electoral. A través de les xarxes socials molts han explicat la tasca que els tocava fer i, aquí, et portem un recull d'algun d'ells.

16:47

La presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, demana a la ciutadania que vagi a votar.

  • ”Cap vot demòcrata es pot quedar a casa, estem en les eleccions municipals més decisives de l’última dècada”, ha reflexionat aquest diumenge al migdia en declaracions als mitjans a la sortida del seu col·legi electoral a Barcelona.
16:09

Un home vota des del cotxe. Un ciutadà amb problemes de salut ha dipositat el seu vot des del cotxe.

  • Un usuari de Twitter ha explicat que el "Quimet" ha pogut votar des del seient del copilot ha pogut exercir el seu dret al sufragi gràcies als membres de la mesa i els apoderats, "que no han tingut cap problema i han ajudat a a que fos possible"
15:44

La participació a Lleida en les eleccions municipals d'aquest diumenge 28 de maig, a les 14 hores del migdia, ha estat del 30,21%

15:06

Els catalans voten menys que el 2019. A les 14:00, la participació en les eleccions municipals de Catalunya ha caigut un 3,9%.

  • A Girona, el nombre de votants cau un 8%.
14:10

109 municipis catalans ja saben qui serà el seu alcalde. Es tracta de localitats amb poca població (menys de 3.000 persones) on només es presenta un candidat.

13:46

Vots en un bar a Oviedo. Els veïns de Molleda de Arriba (Oviedo) voten aquest diumenge en el bar Casa Mari, que substitueix l'antic col·legi electoral de Casa Celia, actualment convertit en habitatge.

  • El bar, un dels 11 locals electorals, s'estrena com a centre de votació d'aquesta localitat d'uns 700 habitants.
13:29

La candidata de Ciutadans a Barcelona, Anna Grau, ha votat a l'Ajuntament. La regidora desitja que "l'anhelat canvi" a la plaça Sant Jaume es produeixi després d'aquests comicis i s'ha mostrat "emocionada". 

  • Acompanyada del líder de Cs, Carlos Carrizosa, Grau ha demanat als ciutadans que participin de la "festa de la democràcia".

13:00

La candidata de Valents a Barcelona, Eva Parera, vota al Departament d'Educació. La regidora ironitza sobre el centre de votació que  li ha tocat. "Jo que sempre he defensat la concertada (escola) i em toca votar aquí", ha bromejat després de votar, cap a quarts de 12:00.

Què diu? Parera ha remarcat que aquest diumenge s'escull "seguir condemnats als governs de Colau i Collboni o independentistes" o "començar un canvi". "Està en mans dels barcelonins".

Eva Parera votant a les eleccions municipals 2023 | ACN

12:23

Mor l'escriptor Antonio Gala als 92 anys. L'autor de poesia, novel·la i de teatre va escriure grans obres com El Manuscrito Carmesí.

  • La pasión turca és un altre dels seus èxits. 
  • Ahora hablaré de mí va ser el seu últim llibre
12:04

El president del Govern, Pere Aragonès, fa una crida a la participació "de tota la ciutadania" després de votar a Pineda de Mar, acompanyat de la seva dona i la filla. 

Què diu? 

  • "Els ajuntaments són molt importants pel present, per les transformacions que s'han de fer i pel futur".
  • "Aragonès ha dit que espera una "alta participació"

Pere Aragonès votant a les eleccions municipals 2023 | ACN

11:50

Compareix Xavier Trias per valorar els resultats, que el fan guanyador de les eleccions a Barcelona amb 11 regidors

11:46

El candidat d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, vota a l'Escola Pia Balmes. El també diputat del Parlament ha fet una crida a la participació i ha celebrat que avui és "el dia de la democràcia".

  • Maragall reivindica el gest "molt significatiu" que representa el dret a votar, que cada vegada que s'exerceix, diu, hi troba un "sentit nou", no per la seva implicació personal aquesta vegada, sinó com a "afirmació d'ambició i expectativa".

Ernest Maragall votant a les eleccions municipals 2023 | ACN

11:20

Quines incidències hi ha hagut a l'inici de les eleccions municipals?

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha informat que s'ha retirat propaganda electoral a prop d'un col·legi i que s'ha hagut de forçar un pany d'un centre per accedir-hi.

10:40

Sense incidències "significatives" en les primeres hores d'eleccions. La consellera de la Generalitat, Laura Vilagrà, ha informat que totes les 9.880 meses electorals han pogut obrir a les 10:00. 

  • Només s'han registrat endarreriments puntuals a causa dels retards d'alguns membres que participen en la mesa electoral

Un cartell informatiu en un col·legi electoral de Barcelona | Oliver de Ros

Un cartell informatiu en un col·legi electoral de Barcelona / Oliver de Ros

10:35

El candidat de Junts, Xavier Trias, ja ha votat. L'exalcalde (2011-2015) ha dipositat el seu vot  al mercat de Galvany al districte de Sarrià.

Què ha dit?  

  • "Desitjo que molta gent voti. Avui marcarem el destí de la ciutat, volem que hi hagi un canvi"
  • "Ens juguem molt. La campanya no ha estat fàcil, ha estat dureta i crec que això pot estimular la participació que en les eleccions municipals acostuma a ser més baixa"
10:13

Vota l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La candidata de Barcelona en Comú ha votat aquest matí pocs minuts després de les 10:00 al Centre Cívic La Sedeta. 

Què ha dit? 

  • "Crec que aquestes eleccions estan molt disputades. Serà la ciutadania qui tindrà la última paraula i animo a tothom a exercir el seu dret a vot".
  • "Barcelona es jugar si seguir avançant o retrocedir en les seves polítiques. Espero que tothom vagi a votar amb alegria
09:46

Comença la jornada electoral sense incidències. Els Mossos d'Esquadra informen que les eleccions municipals es desenvolupen amb "normalitat absoluta".

  • Gairebé 9.000 agents de policia, entre Mossos, Policia Nacional, Guàrdia Civil i Policia Local, treballen aquest diumenge per garantir la seguretat durant aquesta cita electoral. 

Un home vota a primera hora aquest diumenge a la Universitat de Barcelona | Oliver de Ros

Un home vota a primera hora aquest diumenge a la Universitat de Barcelona. / Oliver de Ros

09:37

Jaume Collboni vota al Poblenou: El candidat del PSC a l'Ajuntament de Barcelona ha estat el primer a votar. Ho ha fet sobre les 09:30 a l'escola Grèvol del Poblenou.

Què ha dit? 

  • "Estem convençuts que s'ha d'obrir una nova etapa a Barcelona. Demano una participació massiva perquè tothom pugui expressar la seva voluntat".
  • "Espero que, un cop més, Barcelona doni exemple de civisme i participació democràtica".

Jaume Collboni (PSC) vota aquest matí a l'escola Grèvol del Poblenou | KIKE RINCÓN - EUROPA PRESS

Jaume Collboni (PSC) vota aquest matí a l'escola Grèvol del Poblenou / KIKE RINCÓN - EUROPA PRESS

09:24

El president espanyol Pedro Sánchez ja ha votat. El líder de l'executiu ha estat el polític més matiner en votar aquest diumenge en les eleccions municipals, cita electoral on 12 comunitats autònomes també celebren les seves eleccions. 

09:00

Comencen les Eleccions Municipals de 2023. A aquesta hora obren els 2.730 col·legis electorals repartits per Catalunya. 

  • Els 5.490.046 electors cridats a les urnes podran participar del dret a sufragi fins a les 20:00. 
  • 15.192 ciutadans han estat seleccionats com a vocals i suplents.

Els ciutadans voten a primera hora del matí a la Universitat de Barcelona | Oliver de Ros

Activitat en una mesa electoral de la Universitat de Barcelona / Oliver de Ros

08:45

Qui podria governar a les quatre capitals catalanes? 

  • Barcelona: Es pronostica una victòria molt ajustada entre Ada Colau (Barcelona en Comú), Jaume Collboni (PSC)  i Xavier Trias (Junts).
  • Girona: La candidata de Junts, Gemma Geis, se sotmet a la confiança dels votants de Junts després de la marxa de l'alcaldessa Marta Madrenas. Guanyem Girona i el PSC intentaran augmentar els seus 6 regidors.
  • Lleida: Es disputen l'alcaldia, principalment, ERC, el PSC i Junts.
  • Tarragona: De nou, ERC i el PSC tornen a disputar-se l'alcaldia.
08:35

Quin temps farà aquest diumenge, dia de cita electoral? El diumenge estarà marcat pels núvols, que creixeran durant la tarda en punts de muntanya amb alguns ruixats puntuals als Pirineus de Lleida i Girona.

08:11

La batalla electoral a Barcelona. Els partits de l'oposició intentaran batre l'actual alcaldessa, Ada Colau, que encapçala la llista de Barcelona en Comú. 

  • Què diuen les enquestes? Els últims sondeigs apunten a una victòria ajustada entre Colau, Xavier Trias (Junts per Catalunya) i Jaume Collboni (PSC).