En directe
EN DIRECTE
ÚLTIMA HORA

L'endemà de les eleccions: Valoracions

Resultats eleccions municipals 2023

L'endemà de les eleccions: Valoracions

Temps de lectura: 1 minut

Les eleccions municipals i autonòmiques a l'estat espanyol deixen quatre titulars clars: la victòria de Xavier Trias (Junts) a Barcelona, el creixement de la ultradreta arreu de Catalunya i a Espanya, i el suport massiu del PP a les principals comunitats (Madrid, País Valencià i Andalusia, entre d'altres).

A partir d'aquest dilluns comença la maquinària de les negociacions entre els partits amb les reunions per formar governs a les comunitats, ciutats i pobles.També serà un dia ple de declaracions i valoracions dels resultats de la jornada d'ahir.

21:00

Barcelona. Amb 30 dels millors restaurants i bars gastronòmics de Barcelona, sis pastisseries i zona de vins catalans. Així es presenta aquesta nova edició del Tast a la Rambla que ofereix una gran experiència gastronòmica amenitzada amb música en directe.

  • L'edició d'enguany aplegarà 36 establiments i oferiran activitats gratuïtes i degustacions a preus de fins a 5 euros per tapa.
20:45

La campanya electoral dels comicis estatals del 23 de juliol durarà 15 dies com és habitual, des del divendres 7 del mateix mes a les 0:00 fins al divendres 21 a les 23:59. Un cop celebrades les eleccions, les cambres resultants es reuniran, en sessions consecutives, el dia 17 d'agost a les 10.00 h. D'aquesta manera es posarà fi a la legislatura que va començar el 10 de novembre del 2019.

20:33

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha fet una crida per plantejar una candidatura conjunta que englobi les forces independentistes de cara a les eleccions generals que Pedro Sánchez ha anunciat per al 23 de juliol. Turull ha indicat que els comicis són una "oportunitat" per "recomençar".

20:14

Carles Puigdemont avala Míriam Nogueras com a candidata de Junts a les generals. "Eleccions? Cap problema, nosaltres estem preparats", ha assegurat en un missatge en el seu compte de Twitter acompanyat per una fotografia en la qual es veu Nogueras al costat d'un cartell electoral de Puigdemont.

  • L'aposta per Nogueras, persona propera a Puigdemont i al secretari general de Junts, Jordi Turull, pot representar una advertència al sector més moderat del partit, que se sent reforçat després de la victòria de Xavier Trias en les eleccions municipals.
19:58

Educació avança el desplegament del Pla nacional del llibre i la lectura per augmentar l'hàbit lector entre els alumnes, davant dels mals resultats obtinguts en el PIRLS 2021, que mostren que els alumnes catalans de 4t de primària són els que més han empitjorat en comprensió lectora en el conjunt de l'Estat.

  • Segons han explicat fonts d'Educació, entre d'altes, el departament impulsarà una prova pilot en 50 centres el pròxim curs per tal de reactivar les biblioteques escolars i tirar endavant diverses accions en compressió lectora.
  • Sobre els resultats del PIRLS, les mateixes fonts han afirmat que "no sorprenen" perquè les últimes proves de competències bàsiques ja van mostrar aquesta caiguda.
19:36

JxCat encapçala la Diputació de Girona amb deu representants seguida d'ERC amb vuit diputats. Els dos partits sumen una àmplia majoria i caldrà veure si reediten el pacte de govern que van segellar el 2019, i que ha permès que Miquel Noguer (JxCat) ostentés la presidència de la Diputació i Pau Presas (ERC) en fos vicepresident. 

19:13

ERC torna a guanyar en vots a la Diputació de Tarragona, però empata amb el PSC amb nou escons. Els republicans i els socialistes han obtingut 9 diputats cadascun dels 27 escons provincials. De fet, el PSC s'ha emportat els 2 diputats que ha perdut ERC respecte als comicis del 2019. Amb aquesta aritmètica i sense majories clares, les dues formacions hauran de negociar i buscar pactes per governar l'ens provincial. Junts per Catalunya ha estat la tercera força més votada, tindrà quatre diputats, però ha perdut la meitat d'escons. 

18:54

Els Mossos reben 52 denúncies per estafa en entrades de Coldplay però tenen coneixement d'unes 200 víctimes. El cas més comú és el d'una mateixa entrada venuda a diferents persones de manera que només la primera que arriba al lloc del concert pot accedir al recinte, mentre que a la resta el personal li denega el pas.

18:33

Colau diu que ajudarà "des de Barcelona" a assolir pactes progressistes pel 23-J. La líder dels comuns, Ada Colau, ha assegurat aquest dilluns que "sempre que pugui" contribuirà a forjar aliances d'esquerres, tant a la capital catalana com a l'Estat espanyol.

  • En referència als resultats de les municipals, Colau ha afirmat que el candidat de JxCat, Xavier Trias, va guanyar "per molt poc". "En canvi, hi ha una amplíssima majoria progressista de 24 regidors que seguiré defensant que es posin d'acord", ha assegurat des de l'Hotel W.
18:11

La convocatòria anticipada d'eleccions espanyoles fa decaure 60 lleis que estaven en tramitació. La dissolució de les Corts que implica la decisió del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, té com a conseqüència que no s'aprovaran iniciatives pendents aquesta legislatura com la llei de famílies, la del cine, la de prevenció del malbaratament alimentari o la de mobilitat sostenible.

  • El Congrés ja ha desconvocat tota l'activitat prevista i no se celebrarà el ple d'aquesta setmana, que havia de votar la presa en consideració de diverses proposicions de llei i l'aprovació del projecte de llei que regula els ensenyaments artístics.
17:52

Una noia denuncia que l'han violat en un pis d'Igualada després de ser drogada. Segons consta a la denúncia, a la qual ha tingut accés l'ACN, ella té 33 anys els fets van tenir lloc aquest divendres 26 de maig a la capital de l'Anoia.

  • La jove va anar de festa amb una amiga i van recórrer diversos establiments fins a arribar a una discoteca situada al barri del Rec. Allà va conèixer un noi i va anar a prendre una cervesa a casa seva.
  • En un moment determinat ja no recorda res més de la nit fins que es va despertar l'endemà en un llit. Tenia la roba interior abaixada i va notar molèsties a la zona dels genitals. En adonar-se de la situació va marxar corrent del pis.
17:35

Acaba el Consell de Ministres per a la convocatòria de les eleccions del 23-J, que es publica al BOE dimarts. La convocatòria els comicis apareixerà a la referència del Consell de Ministres i aquest dimarts es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

  • Ni Sánchez ni cap dels seus ministres apareixeran en roda de premsa posterior al Consell de Ministres, perquè l'equip de comunicació de l'executiu considera que el president espanyol ja ha explicat la decisió a la declaració institucional al matí. Les mateixes fonts apunten que aquest dimarts no se celebrarà la tradicional reunió del Consell de Ministres.
16:51

La Junta Electoral Central (JEC) torna a a constatar la vulneració de la llei electoral per part del Govern. En un acord d'ahir diumenge, l'àrbitre electoral veu incompliment de l'article 50.2 de la llei electoral en dues de les quinze notes de premsa denunciades, però descarta obrir un expedient sancionador perquè no ho veu una vulneració sistèmica ni un incompliment greu o reiterat.

  • La JEC també conclou que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va vulnerar l'article 50.3 sobre la prohibició d'inaugurar obres o serveis públics en una altra nota de premsa, però també descarta obrir expedient.
16:30

Lluís Llongueras ha mort aquest dilluns, dia 29 de maig. El perruquer català més famós tenia 87 anys. Nascut a Esparreguera, perruquer, estilista i artista polifacètic, va començar com a aprenent quan tenia 14 anys a la prestigiosa perruqueria Can Dalmau.

16:19

Els Mossos reben 52 denúncies per estafa en entrades de Coldplay. Les denúncies que els Mossos d'Esquadra han rebut per una estafa relacionada amb entrades per als concerts de Coldplay a Barcelona dels darrers dies ascendeixen a 52, segons avança El Periódico i han confirmat fonts del cos a l'ACN. Ara bé, els Mossos, que han obert una investigació, tenen coneixement que hi ha almenys unes 200 víctimes, tant de Catalunya com d'arreu de l'Estat i fins i tot d'altres països.

15:45

El secretari general d'UGT a Catalunya, Camil Ros, ha destacat la necessitat que les forces progressistes siguin capaços de sumar per formar govern després de les eleccions del 23 de juliol. "És important que hi hagi una continuïtat en els pactes d'esquerres a l'Estat per continuar en la línia de recuperació de totes aquelles retallades que vam patir i per tenir nous drets en l'àmbit social i laboral", ha assenyalat.

15:30

El Partit Popular ha celebrat l'avançament de les eleccions generals del 2023 al 23 de juliol i confia que sigui el pas definitiu per fer fora Pedro Sánchez de la Moncloa. "Espanya no mereix perdre ni un minut més", ha assegurat el president del PP, Alberto Núñez Feijóo.

15:25

Què ha passat fins ara aquest dilluns 29 de maig?

A més: Sobre la ressaca electoral de les eleccions municipals...

15:14

El Tribunal Suprem ha rebutjat la suspensió cautelar de l'acord de la Junta Electoral Central (JEC) del 3 de maig que deixa sense efecte la credencial de diputada de Laura Borràs al Parlament. L'alt tribunal ja va denegar la suspensió cautelaríssima del mateix acord sol·licitada per Borràs i va decidir tramitar-lo com un incident de suspensió ordinari i no urgent, i ara també ha descartat la suspensió per aquesta via. 

  • L'alt tribunal també afirma que està en disposició de resoldre sobre el fons de la qüestió "en un termini raonable".

La presidenta de Junts, Laura Borràs, durant l'acte de campanya a Vic | Nia Escolà / ACN

La presidenta de Junts, Laura Borràs, durant l'acte de campanya a Vic | Nia Escolà / ACN

14:57

El Parlament ha citat a declarar aquest divendres en la comissió que investiga l'espionatge amb Pegasus a l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, a l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i a l'exdelegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo.

  • La cambra catalana també demana de comparèixer a l'exdelegada del govern espanyol Maria Eugènia Gay, ara, número 2 del PSC a l'Ajuntament de Barcelona.
14:49

Cs ha convocat d'urgència una reunió del comitè nacional demà dimarts per decidir si es presenta a les eleccions espanyoles del 23 de juliol. Ho han explicat en roda de premsa aquest dilluns la portaveu del partit liberal, Patricia Guasp, i el secretari general de la formació, Adrián Vázquez, que han evitat avançar la decisió.

14:11

En Comú Podem entoma el repte del 23-J i es posa "a plena disposició" de Yolanda Díaz. El portaveu d'En Comú Podem (ECP), David Cid, ha assegurat aquest dilluns que la formació recolza la líder de Sumar perquè sigui la pròxima presidenta del govern d'Espanya.

  • "Estem tots convençuts que és el moment de posar-se darrere de Yolanda Díaz, no s'entendria d'una altra manera", ha afirmat. 
13:42

Junqueras tanca la porta a fer Jaume Collboni alcalde de Barcelona: "No tenim cap interès ni voluntat d'oferir l'alcaldia al PSC".

  • Així de contundent s'ha mostrat el president d'ERC sobre el cap de llista socialista.
  • Junqueras ha insistit que correspon al guanyador dels comicis, Xavier Trias, "prendre la iniciativa" per formar govern a Barcelona.
13:31

El Congrés dels Diputats ha desconvocat tota l'activitat prevista per l'anunci del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de convocar per sorpresa eleccions espanyoles anticipades. Fonts parlamentàries han avançat que, a conseqüència d'aquesta decisió, han quedat desconvocades les reunions de la Mesa de la cambra baixa i de la Junta de portaveus de demà dimarts així com el ple i les comissions previstes.

13:19

Reaccions a l'anunci Pedro Sánchez. El líder de Vox, Santiago Abascal, ha dit en una roda de premsa que és l'"única decisió positiva que ha fet Sánchez, dissolució de les Corts i convocatòria d'Eleccions". "Ho donem per bo. Quan abans podem aconseguir que el Parlamento s'assembli el màxim possible a la societat espanyola, millor", ha dit Abascal.

13:05

Demanda d'infermers per no votar el 28M. El sindicat Infermeres de Catalunya ha presentat una demanda al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per vulneració del dret al sufragi actiu per part de les infermeres de l'Institut Català de la Salut (ICS) que aquest diumenge tenien guàrdia.

  • El sindicat va informar els treballadors que l'ICS no pagaria les hores de permís per anar a votar durant la jornada laboral en entendre que els treballadors només han de cobrar les de presència al centre de treball"
  • El sindicat argumenta que els treballadors tenen reconegut un permís de fins a 4 hores per exercir el dret a vot que serà retribuït. Per això, adverteix que "no abonar la jornada completa i descomptar les hores emprades per exercir el dret a vot es pot considerar com un condicionant a aquest dret fonamental".
12:51

Salvador Illa considerat que la convocatòria d'eleccions és una decisió "valenta, encertada i profundament democràtica".

  • El secretari general del PSC valora de forma positiva la decisió, considera que suposa "donar la veu als ciutadans perquè el 23 de juliol decideixin quin camí ha de prendre" Espanya.
12:39

Compareix la secretaria general de Podemos, Ione Belarra, després dels mals resultats a les eleccions municipals i autonòmiques del 28-M.

12:37

Sumar i Unidas Podemos només tindran 10 dies per pactar des de la convocatòria d'eleccions generals anticipades si volen concórrer junts el 23 de juliol.

  • La decisió del president del govern espanyol obliga a accelerar la negociació si la candidatura de Yolanda Díaz i la formació lila volen agrupar-se en una mateixa llista.
  • Segons estableix l'article 44 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), els partits i federacions que facin un pacte de coalició per anar plegats als comicis hauran de comunicar-ho a la Junta Electoral competent "en els deu dies següents a la convocatòria".
11:50

El líder del PP català, Alejandro Fernández, celebra l'avanç electoral al 23 de juliol anunciat pel president del Govern, Pedro Sánchez, i ha assegurat que el PP té possibilitat d'obtenir un "resultat espectacular" en els comicis generals.

  • Fernández ha assegurat que l'avanç electoral era "el que tocava" després del descens del vot socialista en les municipals i les autonòmiques a tot Espanya, i ha afegit que arriba en un moment dolç per al PP.
11:18

ÚLTIMA HORA: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha convocat de manera anticipada eleccions generals el 23 de juliol.

10:59

Pedro Sánchez compareix per valorar els resultats de les eleccions municipals i autonòmiques del 28-M. 

10:19

Pactes per governar a Barcelona després del 28M. Qualsevol escenari està obert per decidir el pròxim alcalde de la capital de Catalunya, segons les declaracions dels principals candidats.

Què diuen els vencedors i els derrotats?

  • Tot i els mals resultats d'ERC, el seu candidat, Ernest Maragall, creu que hi ha "alternatives" i que la seva candidatura pot tenir la "clau" de la governabilitat. Aposta per abordar el diàleg amb "serenitat, sense precipitació i sense frivolitat" per buscar un pacte de les esquerres (PSC, Barcelona en Comú i ERC), però no descarta res, tampoc donar suport al vencedor Xavier Trias (Junts).
  • Amb 11 regidors, Trias només pensa a governar Barcelona i, de moment, prioritza el PSC i ERC, excloent a Ada Colau. 

Jaume Collboni, Ernest Maragall, Ada Colau i Xavier Trias en un debat | ACN

09:30

ERC cau en picat a les eleccions municipals. El suport de l'independentisme s'ha vist greument perjudicat,però Esquerra s'emporta la pitjor part amb 302.274 vots menys que els comicis de 2019. Ahir va rebre 519.833 vots davant dels 822.107 de fa 4 anys.

  • Junts, que ha guanyat a Barcelona, només n'ha perdut 5.214. 
  • Els mal resultats de la CUP són equiparables als d'ERC, ja que en perden 43.071.
  • En percentatge de vots, el suport independentista passa del 44,53% del 2019 al 40,08% obtingut ahir.
08:55

La clara victòria del PP a l'Ajuntament i la Comunitat de Madrid il·lustra les portades dels diaris espanyols.

  • La presidenta Isabel Díaz Ayuso i l'alcalde José Luis Martínez-Almeida presumeixen dels resultats des del balcó de Gènova.

08:53

08:30

Les portades de la premsa l'endemà de les eleccions municipals.

La victòria de Xavier Trias a Barcelona i el triomf dels socialistes a Catalunya il·lustra els diaris catalans:

08:01

El Temps. Cel serè o poc ennuvolat fins a mig matí, a partir de quan s'espera el creixement de nuvolades a punts de muntanya i interior. 

  • Les temperatures, tant la mínima com la màxima, seran semblants a les del dia d'ahir.
  • Hi haurà alguns ruixats puntuals a l'extrem nord i al sud de Catalunya, amb alguna tempesta, però generalment febles i moderats.